Egészségesen karácsonykor is

2018.12.22. 19:00

Tanácsok cukorbetegeknek

Az ünnepi időszak kellemetlen meglepetéseket és komoly kihívásokat is hozhat.

Mediaworks/Fanny

MEGELŐZÉS

A karácsonyi időszak a cukorbetegek és a diétázók számára folyamatos kihívásokat tartogat, hiszen az állapotuk és az étrendjük miatt nagyobb odafigyelésre van szükség, hogy egészségesek maradhassanak.

Az ünnepek alatt is tartsuk szem előtt, hogy óvjuk egészségünket! Fotó: Shutterstock

Mértékkel, változatosan

Akár a vonalait szeretné megőrizni, akár a diabétesz miatt van szükség a tudatos tervezésre, érdemes odafigyelnie az étkezésére.

• Kerüljön zsírszegény fehér hús és hal a tányérra. A tengeri halakban lévő omega–3 zsírsav jótékonyan hat a szív- és érrendszerre. Ugyanakkor a vörös hús sem ellenség, mértékkel szükség van rá a megfelelő mennyiségű B12-vitamin és vas bevitele érdekében.

• A rántott húsok panírja sütés közben rengeteg olajat szív magába, ami jelentősen megemeli az étel energiatartalmát. A natúrszelet hirtelen kisütve és finom párolt zöldségekkel tálalva egészséges alternatíva lehet.

• Ha burgonyát készít, félig főzze meg héjastul, majd meghámozva, szeletelve tegye tepsibe, ízlés szerint fűszerezze, és néhány csepp olajjal meglocsolva süsse pirosra. Így elkészítve a zöldség lassabban emeli meg a vércukorszintet.

• A salátákhoz, habaráshoz zsíros tejföl helyett érdemes kefirt vagy görög joghurtot használni, ezzel szintén csökkenthető a kalóriabevitel.

• A desszertkérdésben kössön kompromisszumot: mivel a bejgli kötelező, készítse el, de használjon hozzá édesítőszert. Szerencsére egyre több természetes alternatíva áll a rendelkezésére, a sztíviától kezdve az eritritolon át a kókuszvirág-, illetve a nyírfacukorig. Noha ezek jóval drágábbak, mint a kristálycukor, cserébe sokkal egészségesebbek. A nyírfacukor azért különösen ajánlott, mert nagyon alacsony a glikémiás indexe, tehát nem vált ki hirtelen és jelentős vércukorszint-ingadozást. Ez pedig nem csak a cukorbetegeknek hasznos.

• A szokásosnál több étel megemeli a vércukorszintet, ezért a trakták után sétáljon! Ha diabéteszes, igyekezzen a megszokotthoz minél közelebbi időpontokban enni, illetve ha csúszik az étkezés, akkor ne felejtsen el bekapni valami rágcsálnivalót!

Fotó: pixabay

Mivel koccintson?

Csak mértékkel fogyasszon alkoholt, és gyakran igyon vizet, mert az hígítja a vérben lévő cukor koncentrációját! A sör, a bor és a pezsgő emelik a vércukorszintet, veszélyes tévhit tehát, hogy pluszétkezésre van szükség mellettük. Épp ellenkezőleg: bele kell számítani őket a napi bevitt szénhidrátmennyiségbe. Az édes és a keserű likőrök igazi cukorbombák, szénhidrátmentes menü után csak egészen kis mennyiségben fogyaszthatók.

A nyugodt pihenésért

Az ünnepek alatt se hanyagolja el a vércukorszint mérését, sőt, ha többször vagy a szokásostól eltérő időpontokban eszik, mérje még gyakrabban! Készüljön fel az év végi időszakra elegendő mennyiségű inzulinnal, tesztcsíkkal, gyógyszerrel, hogy ne szenteste kelljen az ügyeletes patikába rohannia!

S.O.S. teendők otthoni balesetek esetén

HA LEFORRÁZZA MAGÁT:

Tartsa az égett felületet 10 percre hideg víz alá, majd fedje le steril kötszerrel, amit nedves ruhával tovább hűthet.

ÉLES KÉSSEL OKOZOTT SÉRÜLÉS:

A vágást langyos vízzel kell kimosni. Nem baj, ha enyhén vérzik, mert ilyenkor a vér kimossa a mélyebbre jutott szennyeződéseket. A vérzést később úgy csillapíthatja, hogy tiszta ruhával vagy steril gézzel leszorítja a sebet. Ha már elállt, ragassza le sebtapasszal.

ÁRAMÜTÉS:

Ha a zárlatos égősor miatt következett be, először is le kell kapcsolni az áramot vagy el kell távolítani a sérültet az áramforrástól valamilyen nem vezető eszközzel (például fából készült tárgy vagy vastag, száraz textil). Ha csak enyhe égési sérülést szenvedett az illető, elég lehet az otthoni kezelés, de komolyabb áramütés esetén akkor is orvoshoz kell menni, ha nincs azonnali látható következmény! Ha bármilyen komolyabb, eszméletvesztéssel, sérüléssel, vérzéssel járó baleset történik, tárcsázza azonnal a Magyarország egész területén díjmentesen hívható 112-es számot, és riassza a mentőket!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában