Termeszd Magad!

2018.07.28. 10:00

Fontos, hogy tiszta termékeket fogyasszon a család

Zöldségtermesztés magas ágyásokban, tiszta termékek és minőségi alapanyagok – bioszemléletű kertészkedésbe fogott Papp-Felber Anita.

Tóth Kata

Megfelelő hőfokon süssük a szárnyasokat, pasztörizált tejből készült tejterméket vegyünk, együnk sok friss gyümölcsöt, zöldséget, de olyat, ami nem szennyezett talajból származik – mindenkinek ismerős, sokszor sulykolt mondatok. Közben kapkodjuk a fejünket: azonnali hatállyal felfüggesztette a Nébih egy tejtermék-előállító cég tevékenységét, emberi fogyasztásra alkalmatlan ásványvizet vontak ki a forgalomból és gyorsfagyasztott zöldségeket hívtak vissza. Összességében nagy a bizonytalanság: lehetünk-e elég körültekintőek, ha igen, hogyan az élelmiszerválasztásnál?

Papp-Felber Anita az egyik ágyásnál: cékla- és paradicsomfélék is vannak benne Fotó: Unger Tamás/ VN Fotó: Unger Tamás

Nehéz jó minőségű termőföldet találni, amiben komposztált dolgok is vannak, és vegyszerektől, méreganyagoktól mentes. A házi komposzt igazi kincs – avat be a saját zöldségeskertje kialakításakor szerzett tapasztalataiba Papp-Felber Anita. Családi házuk mögött 15 magas ágyás sorakozik – a törmelékes talaj miatt kényszerült ilyeneket állítani, végül előnyösebbnek bizonyultak, mint a szabadföldi termesztés –, bennük zöldségek, figyelve az ültetési javaslatokra, a beporzásra, arra, hogy egyes növények ösztönzően hatnak egymásra. A szociálpedagógus végzettségű Anita gyerekként a nagyapjával járta a kertet, a kollégiumban balkonparadicsomot nevelt, családanyaként egyértelmű volt, hogy lesz kiskertje. Szereti a különlegességeket: gyakran rendel magokat Angliából. Az asztalán a magból kelt kínai vörös spenót, sóska, madársaláta, tépősaláta, céklalevél saláta, rukkola, sarkantyúka levele, mángold, cukkinivirág és újhagyma – mindegyikből tesz ki mutatóba. Ehető virágai is vannak: rózsalevél, borágó, rukkolavirág – mindent öszszekever, hogy színesebbek legyenek a salátái.

Boda Judit szombathelyi pilatesoktató hasonlóan gondolkodik: – Amit otthon is el tudok készíteni, például májkrémet, sült krumplit vagy mogyorókrémet, ahhoz csak az alapanyagot veszem meg. Igyekszem a piacon őstermelőktől vásárolni, vagy ismerősökkel csereberélni. A boltban olyan termékeket részesítek előnyben, amelyek a lehető legkisebb mértékben feldolgozottak. Vizet egyáltalán nem vásárolok boltban, a csapvíz szerencsére nagyon jó minőségű, és az ország többi részéhez képest Szombathelyen kimondottan fi nom ízű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában