A gyógyítás felelőssége

2018.05.10. 09:00

Előszeretettel ruházzuk át a gyógyulás felelősségét

A témák folyamatosan változnak, a koncepció viszont minden évben ugyanaz: éreztessük az emberekkel, hogy van kihez információért, segítségért fordulni, és érdemes a problémákat a gyökerüknél megragadni.

Tóth Alexandra

Több előadás is foglalkozik a mozgás fontosságával. Miért ilyen népszerű a téma? Orvosként több elhízott gyerekkel találkozik, mint néhány évvel ezelőtt?

– Azt nem tudom kijelenteni, hogy több elhízott vagy túlsúlyos gyerek van manapság, mint az utóbbi években, inkább úgy mondanám, hogy folyamatosan sok van. Igaz, hogy vannak testnevelés órák az iskolákban, de ez önmagában kevés. Azt sem vitatom, hogy sokat rollereznek, szaladgálnak a gyerekek, mert attól függetlenül, hogy alapvetően több ülő tevékenységet végeznek még ők is, azért akadnak mozgékonyabbak, viszont a szervezett mozgás nagyon kevés, vagy hiányzik. Jelentős különbség van a mozgás és a sport között, és nem csak az elhízás az egyetlen probléma. Ha valaki felnőtt­korában kezd el tudatosan sportolni, az nem lesz ugyan­olyan hatással az egészségére és nem lesz olyan sikeres, mint ha már gyerekként foglalkozott volna a sporttal. A kicsik izomzata, ízületei nagyon jól tudnak adaptálódni a sporthoz, és a mozgáskultúrájuk is kiválóan fejlődik.

Pszichológus is beszél a témáról, ő minden bizonnyal más szemszögből közelíti meg.

– Valószínűleg. A mozgáshiány okozta problémák, megbetegedések is ugyanúgy pszichológiai tényezőkre is épülnek, mint még számos betegség. Mindennek van lelki oka, legyen az egy egyszerű gyomorfájás, fejfájás, esetleg szédülés, vagy egy jóval súlyosabb megbetegedés.

Hogyan tárhatók fel a betegségek lelki okai?

– Számos alternatív orvoslási módszer áll a rendelkezésünkre, csak sajnálatos módon nem ismerjük azokat, nem élünk velük. Vagy azért, mert szkeptikusak vagyunk (és ezért a hagyományos orvoslás mindent megtesz), vagy azért, mert félünk a megoldástól. Mennyivel egyszerűbb például rendszeres fejfájás esetén bekapni egy fájdalomcsillapítót, mint a fájdalom elmúltával elgondolkodni azon, hogy mi is okozhatta a panaszt? Sokkal könnyebb ez, hiszen ha mélyen magunkba nézünk, akkor olyan problémákat is láthatunk, amiket nem akarunk.

Az egészséges táplálkozásra is nagy hangsúlyt fektetnek Fotó: archív

A vasárnapi egészségnapon lesznek olyan előadások, amik ezzel foglalkoznak?

– Léránt Erika szakpszichológus a mozgás–pihenés–lelki harmónia egységéről tart csoportos beszélgetést, itt már a címválasztás is mutatja, hogy szó lesz a pszichológiai háttérről, és Sörös László szakpszichológus kollégám is valószínűleg feszegetni fogja a test és lélek egyensúlyának kérdését a „Foteltorna, avagy bármilyen mozgás jobb, mint a semmi” című beszélgetése során.

Milyen érdekes témákkal várják még az érdeklődőket?

– Ilyen lesz például Barna Miklós légzésterapeuta előadása, amelyben a légzéstechnikák regenerációra gyakorolt hatásáról beszél majd.

Kevesen tudják, hogy a légzéssel milyen erőteljes hatással lehetünk a vérünk szén-dioxid-tartalmára.

Jómagam a lágylézeres kezelést mutatom be, amit sajnos kevesen használnak, pedig nagyon hatékony lehet az olyan betegségek kezelésében, mint az övsömör, de hegek, égések kezelésére is alkalmas, sőt, rándulások, ficamok esetén is működik.

Aztán szó lesz még a nyári bőrvédelemről, itt dr. Harsány Emese bőrgyógyász hívja fel a figyelmet arra, hogy mire figyeljük az erős napsugarak elleni védelem során.

Érdekes téma még a szédülékenység is, hiszen itt van egy furcsa oda-vissza történet: sok sportoló panaszkodik rá, viszont szédülésre hajlamos nem sportolókon segíthet, ha mozogni kezdenek. A szédülés és mozgás kapcsolatáról dr. Táborosi Éva fül-orr-gége szakorvos értekezik majd.

Dr. Kemény János gyermekgyógyász főorvos Fotó: ZsE/Dunaújvárosi Hírlap

A napot pedig Dóczi Zsuzsa edző zárja majd egy gymstick-bemutatóval, és persze minden előadás után meg lehet keresni kollégáimat a felmerülő kérdésekkel. Szeretettel várunk mindenkit, akár gyerkőcökkel együtt is, mert egész nap játszóház várja őket ügyességi fajátékokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában