Egészségügy

2017.11.28. 10:00

A fény ereje a gyógyítás szolgálatában – Az orvosi lézerek alkalmazási területei

A lézersebészet az orvostudomány egyik legnagyobb innovációja, amely a penge helyett a fény erejét használva áll a gyógyítás szolgálatában.

Benedeczki-Varga Krisztina

Ma már a tetoválás eltávolításában is használható, ugyanis ez az eljárás a festéksejteket szétrobbantja

Forrás: Youtube

Az orvosi lézerek olyan eszközök, amelyek számos területen hatékonyan és biztonsággal alkalmazhatók. A leggyakrabban használt lézerek a CO2 és az Nd. YAG lézer, és a soft laser (lágylézer), amelyek különböző spektrumon működnek, így válik meghatározhatóvá, hogy melyik lézer milyen probléma kezelésére alkalmas.

Dr. Thomka György sebészfőorvos tapasztalatai alapján az egyik leggyakoribb panasz a tyúkszem, a benőtt köröm és a szemölcsök, amelyek nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi szempontból is kellemetlen jelenségek. Az ilyen bőrelváltozások fájdalommentesen és rövid idő alatt eltávolíthatóak a CO2 lézer segítségével. Mivel a lézer a kezelt felület környezetét nem bántja, így nem jelentkezik az idegvégződések irritációjából származó utófájdalom, amely más eljárás esetén előfordulhat. A kezelés során nincs vérzés, mert a lézer azonnal elzárja az ereket. Ezzel az eljárással a bőrkeményedések, anyajegyek eltávolítása egyaránt gyakorlatilag heg nélkül gyógyul.

A lágylézer kiválóan alkalmazható az övsömör és a herpesz kezelése során, ahol a lézer a gyulladáscsökkenés és a gyorsabb sebgyógyulás folyamatát is támogatja. További kedvező hatása a fájdalomcsillapítás, sejtregeneráció és a sejtszaporítás.

Az Nd. YAG lézer remek tulajdonsága, hogy száloptikán vezethető, így testüregekben is használható. Amit tudni érdemes, hogy ezek nagyobb teljesítményűek, mint a lágylézerek. Meghatározott mélységig hatol a szövetek alá, és minimálisan, alig néhány tized milliméter roncsolódást okoz a bőrfelületen.

Ma már a tetoválás eltávolításában is használható, ugyanis ez az eljárás a festéksejteket szétrobbantja
Forrás: Youtube

Sebészet területén fantasztikus kozmetológiai eredményeket lehet elérni, mivel hegesedés nélkül, nyomtalanul gyógyulnak a kezelt területek. Ma már a tetoválás-eltávolításban is használható, ugyanis ez az eljárás a festéksejteket szétrobbantja, majd az így keletkező kicsi szemcséket a nyirokkeringés elviszi és kiürül a szervezetből. Mindezek mellett az Nd. YAG lézer felhasználási területe kiterjed a nőgyógyászaton át az urológiai vagy fül-orr-gégészeti panaszok megszüntetésére. A szemészeti eljárásoknál számos pozitív példa támasztja alá eredményességét a többi között a retinaleválás vagy a látásjavító beavatkozások kapcsán. A gerinc és csigolya körüli daganatok eltávolításában az idegsebészet is áttöréseket mutat.

Az orvosi lézer tehát egy remek fejlesztés, amely számos szegmensben hatékonyan alkalmazható – mondja dr. Thomka György, ám tartsuk szem előtt azt is, hogy vannak olyan panaszok, amelyek kezelésére nem alkalmas, ilyen például az aranyér-kezelés. Rengeteg ágazatban bizonyították eredményességüket, így ne féljünk ezektől az eljárásoktól, mert biztonságos és gyors megoldást jelentenek a panaszok megszüntetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában