Főzzünk otthon

2017.10.01. 11:00

Egy divatos vendéglátási forma: a lakásétterem

Ki gondolná, hogy a manapság divatos lakáséttermek története a kommunista Kubáig nyúlik vissza, onnan terjedt el az egész világon.

Őri András

A képek a ráckevei „Vidék íze, vízparti lakásétterem”-ben készültek.

Fotó: Őri András

Kezdetben nálunk jellemzően olyanok működtettek lakáséttermeket, akik nem nagyon értettek hozzá. A szeánszokat összekötötték mindenféle mással: egy kis irodalommal, egy kis beszélgetéssel, egy kis világmegváltással. Ma már ez számít ritkaságnak. Bár a közösségi gazdaság ide is betört, jó akaratú amatőrök osztják meg a főztjüket, de megjelentek a piacon a profik is. Ők már kőkeményen meg akarnak ebből élni, de ugyanakkor vonzódnak az ilyen típusú vendéglátás színes, mozgalmas élete iránt is.

A lakásétteremnek nevezik, ha – általában egy magánlakásban, vagy valami extrémebb helyszínen – főznek és a jelenlévők ott helyben el is fogyasztják az ételt. Azonban egyáltalán nem családi vagy baráti vendégségről van szó. A vendégek sokszor sem egymást, sőt néha a házigazdát sem ismerték korábban, általában ott találkoznak először. Itt fizetni kell, gyakran nem is keveset a kapott ételért.

Városi legenda-e vagy sem, de állítólag az első lakásétterem Budapesten működött (de hát mi nem?) úgy 1900 táján. Csíki Sándor gasztroszakíró szerint a világ első ilyen műintézményét Újházi Ede színész, az Újházi-tyúkhúsleves névadója a Dohány utcában indította be.

Egyik színésztársa mellékállásban kocsmát nyitott, de nagyon nem ment a dolog. És akkor jött Újházi! A barátja lakásául szolgáló szobát összenyittatta a kocsmával. A személyzet az ő felügyelete mellett főzött. A vacsoravendégeket pedig meghívásos alapon a színészek és irodalmárok köréből válogatták. Ez a szimpatikus vállalkozás, az Újházi-féle „lakásétterem” azonban csupán csak néhány hétig üzemelt.

A modernkori lakáséttermek kialakulása viszont bármennyire is meglepő, erőteljesen összefüggésbe hozható valamiképpen a kommunista rendszerrel.

Az egyik teória szerint, ahogy haladt előre a kínai technológia forradalom, egyre több embernek lett annyi pénze, amiből már luxusra is bőven futotta. A kínai pártfunkcionáriusoknak egyszer csak csípni kezdte a szemét, ennek az egyre bővülő körnek a mértéktelen dőzsölése. Egy sebtében kiadott párt-direktíva után a kínai „kő gazdagoknak” azzal kellett szembesülni, hogy az éttermekben már nem juthattak hozzá a megszokott rongyrázó luxusukhoz.

Az amúgy is köztudottan vállalkozó kedvű, szorgos kínaiaknak több se kellett. Egyre másra alakultak meg a lakáséttermek, amelyek kimondottan ezeknek a luxus igényeknek a kielégítésére jöttek létre.

A lakásétterem kialakulásának másik, a világ által jobban követet útja a kubai volt. Ezt azonban egyáltalán nem a luxus, sokkal inkább az idősebb olvasók számára ismerősnek tűnő, a kommunista rendszerek polgáraira jellemző szükségmegoldások keresése vezérelte. A Castro-féle Kubában a kommunista diktatúra ugyanis betiltotta a magánvendéglőket. Az egyen ízű menzaebédeket megelégelve a jó kubaiak, kis csoportokba – persze illegálisan – lakásokba jártak fel egy-egy jó ebédért, vacsoráért.

Ez a tendencia igazán a szocialista világrendszer bukásával erősödött fel. Megszűntek a „baráti országok” ellátmányai, és az ország termelési, és ennek következtében elosztási válságba zuhant. Elfogytak az üzem- és alapanyagok. Alig volt élelem a rizsen és babon kívül. A szigetország polgárai a parkokban zöldséget ültettek, de egyes hírek szerint még az állatkert állatai sem voltak biztonságban az éhes helyiektől.

Az ország lakói azonban mindig is híresek voltak a szolidaritásukról és leleményességükről. Akik barátaik, ismerőseik, vagy a maguk ügyessége folytán mégis hozzájutottak valami ennivalóféleséghez, azok megosztották a saját lakásukban főzött ételt a környékbeliekkel. Néha pénzt kértek ezért, de mivel a kubai pénz nem ért sokat, sokkal inkább viszontszívességet. Ebben a közegben született meg aztán, és terjedt el az egész világon a lakásétterem intézménye.

Séf: Serfőző Tamás
Fotós: Őri András

Európában először Londonban, Párizsban és Berlinben találkozhattak az ottani polgárok az ilyen típusú vendéglátással. A gyors elterjedésben persze nagy szerepet játszott a divat, illetve a „trendiség” is. Magyarországon, ha minden igaz, 2003-2004 tájékán nyitott az első lakásétterem a Bródy Sándor utcában.

Több lakásétteremben ugyanis, különösen a kezdetekben kizárólag meghívásos alapon lehetett csak eljutni egy-egy „szeánszra”. Itt ugyanis tényleg vadidegen emberekkel lehetett ismerkedni, és hangsúly a gasztronómiai élvezeteken túl inkább az ehhez kapcsolódó kulturális élményen volt. Az eltelt években azonban jelentősen megkopott az ilyen típusú performanszoknak a varázsa. Ma már inkább ez a típusú rendezvény számít különlegességnek.

A képek a ráckevei „Vidék íze, vízparti lakásétterem”-ben készültek. Séf: Serfőző Tamás
Fotós: Őri András

Persze a share economy, a közösségi gazdaság erre a területre is betört. A lakáséttermek UBER-e, Airbnb-je, Magyarország első ételmegosztó szolgáltatása, a Yummber 2015-ben indult, de idén tavasszal majdnem bedobta a törülközőt. (Igaz, azóta mégis működik tovább.) A lényege, hogy akik otthon főznek, megoszthatják másokkal főztjüket egy általuk megszabott (szinte önköltségi) árért.

A másik út, a tisztes profitszerző kereskedelmi tevékenység folytatása. A lakáséttermek működése kapcsán az alapvető élelmiszer-biztonsági szabályokat a Nébih rögzítette. A lakáséttermekben profi séfek főzhetnek, naponta a jogszabály szerinti, maximum 14, előre bejelentkezett vendégnek, azok jelenlétében. Az esemény meghirdetése, különösen a beindulás időszakában szórólapokon, facebook-on, esetleg valamilyen blogon történik. Egy beüzemelt, jól menő lakásétteremnél már legtöbbször erre sincs szükség. A hír szinte csak szájhagyomány útján terjed. (Ezért is fontos a megelégedett vendég!)

Egy lakásétterembe kicsi a háttér hűtőkapacitás. Egy-egy vendéglátásra így alaposan fel kell készülnie a tulajnak. Ez azt eredményezi, hogy rá kell szánni az időt a beszerzésre. Folyamatos forgalom mellett minden nap friss alapanyagot kell vásárolni, általában a helyi piacon és a helyi hentesnél. Sőt az is előfordulhat, hogy a vendéggel közösen vásárolják meg a friss alapanyagokat. Mivel a jogszabály kimondja azt is, hogy az ételeket csak az elkészítés helyén lehet forgalomba hozni, ezért elkészültük után frissen, ott helyben el is fogyasztják azt a résztvevők. A maradékot másnap már tilos eladni, így eltenni semmit sem lehet.

A képek a ráckevei „Vidék íze, vízparti lakásétterem”-ben készültek.
Fotós: Őri András

Egy lakásétterem megnyitását ma már csak az önkormányzatnak kell bejelenteni. Viszont az élelmiszerek forgalomba hozatalához egy Nébih külön engedély megszerzése szükséges. A bejelentést követően a szakhatóságok bekérik a szükséges papírokat és 30 napon belül elbírálják az engedélykérelmet. A lakásétterem esetében vannak ugyan bizonyos könnyítések például a szakosított tárolásban, vagy hogy nem követelik meg a külön férfi és női vendég WC-t sem. De ezen kívül a vízminőség-ellenőrzéstől kezdve a helységre vonatkozó HACCP terven keresztül a rágcsálóirtásig, minden egyebet ugyanúgy kell csinálni, mint a nagy éttermeknél.

Egy lakáséttermet nem feltétlenül méregdrága bútorokkal kell berendezni. A legfontosabb, hogy legyen egy különleges miliő, amiért a vendégek szeretnek odajárni. Ez bármi lehet, akár a családias hangulat, akár a jó étel, de akár csak valamilyen közös érdeklődési kör, amely képes összehozni egy társaságot. Mindenesetre ez is csak egy a sok fajta vendéglátási forma közül. Színesíti azt a választékot, amelynek célja, hogy a vendégek, vagyis mi, a lehető legjobban érezzük magunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában