Őseink nyomában

2017.09.27. 17:23

Ezeréves temetőt tárnak fel Gyöngyösön

A helyi önkormányzat támogatásával egy korábban ismertté vált Árpád-kori temető feltárása kezdődött el Gyöngyösön – jelentette be a helyszínen tartott szerdai sajtótájékoztatón az egri Dobó István Vármúzeum ásatásvezető régésze.

Gyöngyös, 2017. szeptember 27. Csontlelet az egri Dobó István Vármúzeum által végzett, Árpád-kori temetõ feltárásán a gyöngyösi Olajbanfõtt Szent János-templom kerítõfalánál 2017. MTI Fotó: Komka Péter

Tóth Zoltán kiemelte: az Olajbanfőtt Szent János-templom mellett egy hete kezdődött és várhatóan október elejéig tart a feltárás, amelynek során eddig egy alig 30 négyzetméteres területről már tucatnyinál több sír került elő.

A templom kerítőfalán kívül Árpád-kori, míg a falon belül a kora újkorból származó csontvázakra bukkantak, amelyek alapján feltételezhető, hogy Gyöngyös és az érintett Gyöngyöspüspöki városrész az eddig ismertnél korábban is lakott volt – hangsúlyozta.

Már egy hete elkezdődött, október elejéig tart majd a munka
Fotó: MTI / Komka Péter

Felidézte: az első sírokat a környéken végzett csatornázás földmunkái közben, még 2013-ban találták meg. Az egri Dobó István Vármúzeum tervei között azóta szerepelt a terület feltárása, amelyet most a gyöngyösi önkormányzat 500 ezer forintos támogatása tett lehetővé.

Csontlelet az Árpád-kori temető egyik sírjában
Fotó: MTI / Komka Péter

Az ásatás jelentőségéről szólva kifejtette: az időközben elvégzett szénizotópos kormeghatározási vizsgálatok alapján a kerítőfalon túli, a felszín alatt meglepően sekélyen, mindössze 80 centiméteres mélységben található legfelső temetkezési réteg a 990 és 1040 közötti időszakra tehető. Ez alatt azonban még további 2-3 rétegre számítanak, amelyek lefelé haladva legalább 30 évvel régebbiek lehetnek – mondta.

Egy gyermek csontváza
Fotó: MTI / Komka Péter

Mindezek alapján már jelenleg is nagy biztonsággal feltételezhető, hogy Gyöngyös és a városrész már jóval korábban lakott volt 1261-ből származó első írásos említésénél – fejtette ki Tóth Zoltán.

Helybéli diákcsoport tesz látogatást az ásatáson
Fotó: MTI / Komka Péter

Hiesz György polgármester a tájékoztatón arról beszélt: alig áll rendelkezésre Gyöngyös benépesülése, lakott településsé válása idejéből korabeli tárgyi, illetve írásos emlék. A város legrégebbi temetőinek területét mára szinte kivétel nélkül beépítették, azok régészeti feltárására nem került sor. Ezért volt kiemelt jelentőségű a helyi városvezetés számára is, hogy a négy éve előkerült lelőhely kutatása megtörténjen, hiszen az innen kinyerhető adatok új fejezetekkel gazdagíthatják a település és térsége történetét – fogalmazott, hozzáfűzve, hogy a munka régészeti és helytörténeti szempontból egyaránt fontos adatokat és információkat hozhat napvilágra, és hosszú ideje kialakult teóriákat erősíthet vagy éppen cáfolhat meg.

Tóth Zoltán régész (j) és Hiesz György polgármester (b) sajtótájékoztatója az ásatás helyszínén
Fotó: MTI / Komka Péter

A polgármester jelezte: elképzelése és szándékai szerint a régészeti kutatómunka a város támogatásával a jövőben is folytatódik Gyöngyösön. A hevesi település ipari parkjában a szerdán bemutatott ásatással párhuzamosan kelta temető és település feltárása zajlik.

A szorgoskodó régészekről megtekintheti a heol.hu kis videóját:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=56&v=OwvjGruAiRs

(Borítókép: MTI / Komka Péter)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában