Gazdaság

2015.01.22. 15:46

Tovább tart az EKÁER-nél a türelmi idő!

Az első két hónap tapasztalatai alapján megvizsgálják a jogszabály-módosítás lehetőségeit.

Pekarek János

A kormány a piaci szereplők javaslatára meghosszabbította az online árukövető rendszer, az EKÁER próbaüzemét 2015. március 1-ig.

Az Elektronikus Közúti Árukövető Ellenőrző Rendszert, az EKÁER-t január 1-től vezette be a kormány. Az erről szóló első jogszabályok 2014. decemberében jelentek meg a Magyar Közlönyben.

A rendszer lényege, hogy bizonyos termékek esetén mind az Európai Unióból érkező, mind az oda szállított, illetve a belföldön értékesített termékeknél már a szállítás előtt kódszámot kell kérniük a szállítmányozóknak a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól, a NAV-tól. Esetenként pedig pénzbeli biztosítékot kell letétbe helyezniük: ezzel hatvan napon belül számol el a NAV.

A rövid felkészülési idő és a sok tisztázatlan részlet miatt sok fuvarozó és fuvaroztató tiltakozott a kormánynál. Eredetileg a januárt szánták a próbaüzemre, amikor is a NAV munkatársai rendszeresen ellenőrizték volna a szállítmányokat, az EKÁER-azonosítókat, ám az első hónap végéig nem büntették volna a szabályok megszegőit.

Most ezt a határidőt hosszabbították meg egy hónappal. Az adóhatóság munkatársai figyelmeztetik a mulasztókat, de március 1-ig bírságot nem szabnak ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!