Gazdaság

2014.08.28. 15:48

A jogász válaszol: Unger Zsolt ügyvéd a felelősségbiztosításról

A törvényalkotás az átalakult társadalmi viszonyoknak megfelelően indokoltnak találta módosítani a Polgári Törvénykönyvünket, mely módosított kódex ez év március 15. napján lépett hatályba.

Unger Zsolt

A módosítás érintette az egyik legfontosabb jogintézményt, mégpedig a felelősségbiztosítás jogintézményét. A felelősségbiztosítási szerződés alapján a biztosított követelheti, hogy a biztosító a szerződésben megállapított módon és mértékben mentesítse őt olyan kár megtérítése, illetve sérelem díj megfizetése alól, amely a jogszabály értelmében köteles.

Nagyon fontos néhány mondatban megemlíteni az úgynevezett biztosítási esemény megnevezését, ami azt jelenti, hogy a biztosított szerződésben megállapított határidőn belül, a bejelentési kötelezettség megszegés esetére megállapított jogkövetkezmény mellett, köteles a biztosítónak írásban bejelenteni, ha vele szemben a szerződésben meghatározott tevékenységével kapcsolatban kárigényt közölnek, vagy ha olyan körülményről szerez tudomást amely ilyen kárigényre adhat alapot. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a biztosítási esemény bejelentésére legalább 30 napos bejelentési határidőt kell biztosítani.

Hogyan történik a károsult igényének az érvényesítése. A jogszabály e tekintetben nagyon érdekesen fogalmaz, miszerint a károsult amennyiben a jogszabály eltérően nem rendelkezik, közvetlenül nem érvényesíthet kárigényt a biztosítóval szemben. Viszont ez a szabály nem gördít akadályt az elé, hogy a károsult a biztosítóval szemben annak bírósági megállapítása iránt keresetet indítson, miszerint a biztosított felelősségbiztosítási fedezete a károkozás időpontjában a károsult kárára fenn állt-e.

Végezetül nagyon fontos kiemelni, miszerint a biztosító nem hivatkozhat arra, hogy a károsult követelésének a biztosító által történt elismerésével, akár teljesítése vagy nem beszélve az azzal kapcsolatos egyezségről vele szemben hatálytalan, abban az esetben ha a követelés minden kétséget kizáróan megalapozott.

Abban az esetben, ha sajnálatos módon a káresemény bekövetkezik, azonnal olvassuk el a megkötött és feltehetően érvényes szerződésünket, hiszen az abban foglaltak ismeretében hatékonyabban tudjuk intézni a megfelelő igények érvényesítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!