Gazdaság

2014.01.14. 12:05

Kevesen elégedettek

Változatlan az emberek közgazdasági hangulata 2010 óta az Ipsos 24 országban végzett folyamatos felmérése szerint. Hazánkban viszont javult az index, de így is az utolsók közt vagyunk a listán. Elemzőnk szerint az irány a fontos.

Osváth Sarolta

A 22 ezer fős felmérésből mindenekelőtt az derült ki, hogy 2010 eleje óta világszerte ” állni látszék az idő”, vagyis átlagosan a lakosság 37 százaléka minősíti jónak hazája gazdasági eredményeit, ugyanannyian, mint tavaly-, és azelőtt. Závecz Tibor az Ipsos véleménykutatási igazgatója szerint az elmúlt három évben az országuk gazdasági helyzetével elégedettek aránya 35 és 42 között mozgott, de tartós tendenciák nem rajzolódnak ki. Vagyis az Ipsos felmérése összességében nem igazolja azokat a helyzetértékeléseket, amelyek arról szólnak, hogy a világ országai maguk mögött hagyták a pénzügyi-gazdasági válságot és megindult a fellendülés.

A 40 százalék alatti pozitív véleményen lévők aránya nagyon messze van a válság előttitől, amikor – 2007 végén – még 55 százalék gondolta azt, hogy a gazdaság jól teljesít. Néha egy-egy térségben, ország-csoportban derűlátóbb eredmények születnek, de ezek többnyire ideiglenesek, általában pesszimista fordulat követi őket. Az észak-amerikaiak hangulata például hónapról-hónapra hullámzik, de Európában sem lehet biztosra venni, hogy tartós marad az egy éve javuló európai gazdasági közhangulat. Egyébként Európa az egyetlen földrész, ahol 2013-ban 21-ről 29 százalékra nőtt a pozitív helyzetértékelők aránya. A svédek kifejezetten optimistábbak, 77 százalékuk minősíti jónak hazája teljesítményét, őket csak a felmérés kezdete óta vezető helyen álló szaúdiak előzik meg, 80 százalékkal. Harmadikok a németek 73 százalékkal, s a britek, a belgák közül is jóval többen látják növekvő pályán nemzetgazdaságukat, mit tavaly. De például Latin-Amerikában 42-ről 25 százalékra csökkent tavaly a gazdaságot kedvezően minősítők aránya, a negatív rekordot pedig a brazilok tartják, tavaly még 55 százalékuk, most pedig alig egyharmaduk tekinti sikeresnek a gazdasági teljesítményt.

Magyarország négy és fél év óta vesz részt a felméréssorozatban. A hazai gazdaságról alkotott véleményünk alapján általában a lista végére szorultunk, így 2013-ban is csak 21. helyen vagyunk a 24-es országos rangsorban. Az is érdekes, kik vannak mögöttünk: az olaszok, a franciák és a spanyolok, akiknek csupán 5-6 százaléka véli hazája gazdaságát sikeresnek. A tavalyi első félévig nálunk is ez volt a megszokott mutató, akkor – nagyrészt a rezsicsökkentésnek köszönhetően – 10 százalék fölé emelkedett, a második felében stagnált, de mindvégig 10 százalék felett maradt, decemberben pedig 12 százalékra nőtt az ország gazdasági teljesítményét pozitívan minősítők aránya. – A hét százalékpontos emelkedés jelentős változást takar az egy évvel ezelőtti hez képest, bár csupán egy helyezésnyi előrelépést jelent a ranglistán – állapította meg a felmérésből a közvélemény-kutató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!