Gazdaság

2011.08.31. 08:27

Csütörtöktől életbe lép a chipsadó

Budapest - Az üdítőitalok, energiaitalok, előrecsomagolt, cukrozott sütemények, a sós snack és az ételízesítő után szeptember 1-jétől népegészségügyi termékadót - a politika által először hamburgeradót, a köznyelvben chipsadót - kell fizetni.

MTI

Budapest (mti, kl) - Az üdítőitalok, energiaitalok, előrecsomagolt, cukrozott sütemények, a sós snack és az ételízesítő után szeptember 1-jétől népegészségügyi termékadót - a politika által először hamburgeradót, a köznyelvben chipsadót - kell fizetni.A jogszabály a hamburgerre vonatkozik. Az üdítőitalok esetében a 25 százaléknál kisebb gyümölcstartalmú és deciliterenként 8 grammnál több cukrot tartalmazó terméket terheli az adó, az energiaitalokat pedig akkor, ha koffeintartalmuk deciliterenként meghaladja a10 milligrammot. Az előrecsomagolt sütemények akkor adókötelesek, ha 10 dekánként 4 dekánál több cukrot tartalmaznak. A sós snack után akkor kell fizetni, ha 10 dekánként 1 grammnál több sót tartalmaz. Az ételízesítőknél 10 dekagrammonként 5 gramm só az adózási határ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!