Nagy izgalmaknak nézünk elébe

2022.12.12. 16:30

Kiegyenlítettek az erőviszonyok a horvát-argentin elődöntőben

Kiegyenlített és izgalmas mérkőzést ígér az első elődöntő a katari labdarúgó-világbajnokságon, kedden ugyanis az előző tornán ezüstérmes Horvátország ellenfele Argentína lesz Luszailban, holnap 20 órától.

MTI

A japán Maeda Daidzen (b) és a horvát Luka Modric a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntõjében játszott Japán-Horvátország mérkõzésen az al-vakrai al-Dzsanúb Stadionban 2022. december 5-én.

Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

A két együttes ötször mérkőzött már meg egymással – egy döntetlen mellett mindkettőnek két győzelme van –, ezekből kettő világbajnoki csoportmérkőzés volt. Az 1998-as tornán a dél-amerikaiak 1–0-ra nyertek, az európai csapat 2018-ban 3–0-val vágott vissza. Az akkori horvát gólszerzők közül Luka Modric változatlanul alapembernek számít, Ante Rebic valamint Ivan Rakitic azonban nincs ott Katarban. Rakitic már visszavonult a válogatottságtól, Rebicet pedig nem jelölték a vb-keretbe.

A három barátságos mérkőzésük szorosan alakult, az elsőn, 1994 nyarán gól sem született Zágrábban, 2006 márciusában, Bázelben a horvátok nyertek 3–2-re, 2014 novemberében, Londonban az argentinok 2–1-re. 

A bázeli mérkőzésen mutatkozott be a horvát válogatottban Modric, míg Lionel Messi akkor volt először eredményes az argentin nemzeti csapatban, és szintén az ő nevéhez fűződik a londoni összecsapás győztes dél-amerikai találata. 

Messi és Modric külön párharcának ez lehet a 27. fejezete, ezekből 22-szer az El Clásicón, a Real Madrid és az FC Barcelona összecsapásán találkoztak. A statisztikát tekintve Modric áll jobban, 12 győzelemmel, 5 döntetlennel és 9 vereséggel.

A kétszeres vb-aranyérmes (1978, 1986) és három alkalommal döntős (1930, 1990, 2014) Argentína mind a négy korábbi elődöntős meccsén jobbnak bizonyult ellenfelénél, a legutóbbi két alkalommal tizenegyespárbajban. A hazai rendezésű, 1978-as tornán a második csoportkört követően jutott fináléba. 

Az argentin Enzo Fernández (balra) és társai újabb kemény párharcra számíthatnak Forrás: MTI

Argentína a legutóbbi 41 mérkőzéséből – a rendes játékidőt tekintve – 28 győzelem és 12 döntetlen mellett csak egyet veszített el, mégpedig a mostani tornán, melyet a Szaúd-Arábiától elszenvedett 2–1-es vereséggel indított. Utána a csoportkörben egyformán 2–0-ra kerekedett Mexikó, majd Lengyelország fölé, a nyolcaddöntőben 2–1-re győzte le Ausztráliát, a negyeddöntőben 2–2 után tizenegyespárbajban Hollandiát. 

A vb-k történetében az argentinok vettek részt a legtöbb büntetőpárbajban, ezekből ötöt nyertek meg és csak egyszer szenvedtek vereséget, 2006-ban a házigazda németektől. Utóbbi meccsen Lionel Messi és a mostani szövetségi kapitány, Lionel Scaloni a kispadról szurkolt a honfitársaknak.

A dél-amerikaiak több mint egy éve minden meccsükön szereznek gólt, az azóta lejátszott 14 találkozójukon 35–7 a gólkülönbségük. A horvátoknak különösen Messire lesz érdemes figyelniük, aki veretes múltja mellett jó formát mutat Katarban, ahol négy gólnál és két gólpassznál jár már, és ezzel az argentinok kilenc vb-találata közül hatból vette ki a részét közvetlenül. A támadó a legutóbbi kilenc válogatott mérkőzése közül nyolcon volt eredményes – a lengyelek elleni vb-csoportmeccs a kivétel, amelyen 0–0-nál büntetőt vétett –, ezeken összesen 14-szer talált az ellenfelek kapujába.

A horvátok a harmadik vb-elődöntőjükre készülhetnek, 1998-ban még 2–1-re kikaptak a rendezőként később aranyérmes franciáktól, 2018-ban viszont hosszabbítás után 2–1-re legyőzték az angolokat.

A horvát együttes a legutóbbi 21 találkozójából – a rendes játékidőt tekintve – 12 győzelem és 8 döntetlen mellett csak egyet veszített el, tehát argentin ellenfeléhez hasonló formát mutat. A horvátok nem feltétlen jönnek zavarba, ha nem ők szerzik a találkozó első gólját, legutóbbi kilenc mérkőzésükön ez hétszer az ellenfélnek sikerült ugyanis, kétszer pedig 0–0-ra végeztek. Utóbbi két gól nélküli döntetlen Katarban, a csoportkörben született a másik ágon elődöntős Marokkóval, illetve Belgiummal szemben, míg a két fellépés között 4–1-re legyőzték Kanadát. Az egyenes kieséses szakaszban előbb Japánt, majd Brazíliát múlták felül, egyformán tizenegyespárbajban. Ezekkel együtt már négy ilyenben vettek részt, mindannyiszor ők nyertek. Ezeken a horvátok és ellenfeleik is 18 tizenegyest végezhettek el, de amíg ők 14-et berúgtak (77,7 százalék), addig ellenfeleik csupán nyolcat (44,4 százalék). 

Fotóriporterek és operatõrök a horvát válogatott dedcember 11-i dohai edzésén  Forrás: MTI

Horvátország a legutóbbi kilenc mérkőzése közül, amelyet nagy torna – vb vagy Európa-bajnokság – egyenes kieséses szakaszában játszott, nyolc nem ért véget a rendes játékidőben. A ráadásokat követően az együttes a három Eb-meccsét elbukta, öt vb-találkozóját követően viszont ünnepelhetett.

Ami, vagy inkább aki az argentinoknak Messi – a győzelem és a továbbjutás legfőbb biztosítéka –, az a horvátoknál Modric, valamint Ivan Perisic. Előbbi a vb-k történetében egyedüliként volt eredményes háromszor büntetőpárbajban, a másik az olasz Roberto Baggio lehetne, ő azonban az 1994-es döntőben hibázott. Perisic Katarban még csak egy gólnál jár, összesen viszont már hatnál – amivel beérte a horvátok legjobbját, Davor Sukert –, ezekből ötöt a második félidőben szerzett. A támadó négy éve az elődöntőben góllal és gólpasszal vette ki a részét a 2–1-es győzelemből. A horvátoknál főszerephez juthat a kapus Dominik Livakovic, aki Katarban már 20 védésnél jár – csak a lengyel Wojciech Szczesny előzi őt meg 24-gyel –, illetve a büntetőpárbajban négyszer hárított. De a cserejátékos Mislav Orsic is főszereplővé válhat, ő eddig csak 28 percet játszott Katarban, mégis van két gólpassza.

Az elődöntő várható kezdőcsapatai

HORVÁTORSZÁG–ARGENTÍNA
Luszail, kedd, 20.00. Tv: M4 Sport
Horvátország: Dominik Livakovic – Josip Juranovic, Josko Gvardiol, Dejan Lovren, Borna Sosa – Luka Modric, Marcelo Brozovic, Mateo Kovacic – Mario Pasalic, Andrej Kramaric, Ivan Perisic
Argentína: Emiliano Martínez – Nahuel Molina, Cristian Romero, Nicolás Otamendi, Nicolás Tagliafico – Enzo Fernández, Rodrigo De Paul, Alexis Mac Allister – Ángel Di María, Lionel Messi, Julián Álvarez

A 2022-es katari FIFA-világbajnokság további hírei:    

https://www.duol.hu/rovat/foci-vb-2022    

Tippeljen ön is:    

https://www.duol.hu/foci-vb-2022/2022/11/ki-nyeri-a-katari-2022-es-labdarugo-vilagbajnoksagot-szavazzon    

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!