nem árt az óvatosság

2018.12.24. 15:00

Hitel felvételekor mire figyeljünk

Fontos, hogy amennyiben van rá lehetőségünk, tájékozódjunk a bankok által kínált különböző konstrukciókról.

Dr. Unger Zsolt

Fotó: pixabay

Nem mindegy, hogy mennyi időre adósodunk el, azért alaposan mérlegeljük a hitel visszafizetésének futamidejét. A futamidő esetében azt kell észben tartanunk, hogy minél hosszabb időre vesszük fel a hitelt, annál kisebb lesz a törlesztőnk és annál nagyobb a felvehető összeg. Viszont a legtöbb kamatot is ekkor kell visszafizetnünk, vagyis a havi törlesztőnkön belül ilyenkor nagyobb lesz a kamat aránya. Ezért nem érdemes indokolatlanul hosszúra húzni a futamidőt.

Éppen ezért arra kell törekedni, hogy próbáljuk a lehető legrövidebb futamidőt felvállalni, ahol a havi törlesztő még nem megterhelő számunkra. A rövidebb futamidő esetén viszont a havi fizetési kötelezettségünk lesz magasabb. A kölcsönkapott összeg ára az ügyleti kamat, amit a futamidő alatt kell megfizetnünk. Alaposan mérlegeljük, milyen kamatozású hitelt választunk. Ne csak a kamat százalékos mértékét nézzük meg, hanem a kamatperiódust is, ami rendszerint 3, 6 vagy 12 havi lehet. A rövidebb általában kedvezőbb törlesztőrészlettel jár. Azonban ügyeljünk arra, a kamatváltozás lehetőségének is gyakrabban kitesszük magunkat, ami jelentősen megnövelheti a fizetési terhünket.

Mekkora összeget vehetünk fel? Itt mindenképpen át kell gondolnunk, mennyi lehet az a havi teher, aminek kifizetése még nem okoz gondot számunkra. A szabályok szerint a hitel törlesztője legfeljebb a havi fizetésünk 50 százaléka lehet. Viszont egy lakáshitelnél azt is vegyük figyelembe, a bankok legfeljebb az ingatlan értékének 80 százalékát hitelezik meg. Nem a kamat az egyetlen költsége a bankhitelnek. Ezért lehetőség szerint a hitelfelvétel előtt tájékozódjunk arról, hogy milyen járulékos költségei vannak a hitelnek. Összességében mérlegelni kell, jövedelmi-vagyoni helyzetünk milyen összegű és havi törlesztésű hitelt enged meg.

Vezető képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!