Dunaújváros

2012.08.21. 18:15

Alkotó Napok - avagy mit adnak a városnak a helyi művészek?

Dunaújváros - Kedden zárult az helyi művészeket tömörítő Újpart Egyesület első belvárosi akciója. Középpontban a köztérre szánt alkotások, és az "utca hangja".

Szabó Szabolcs

A mögöttünk hagyott hosszú hétvégén ért véget a Kortárs Művészeti Intézet és a helyi alkotóművészeket tömörítő Újpart Egyesület közös akciója. Az Alkotó Napok címmel jelölt közel egyhetes nyílt műhelymunka célja volt, hogy lehetőleg a városlakókat is bevonják az alkotás folyamatába. Ha pedig ez nem megy, legalább némi párbeszéd bontakozzon ki a járókelők és a marcona művészformák között. Az akcióban tizenkét városi, illetve városkörnyéki művész vett részt. Tapasztalataink szerint erős fölényben voltak azok, akik a Kortárs előtti zöld területen munkálkodtak.

- A kezdeti jótékony káosz eredményes munkafolyamattá formálódott, így remélhetően sokak számára született érdekes alkotás. A tagság egyrészének munkáit már most is szemlézhetik és használhatják a városlakók, a beltérbe szánt munkákat pedig a tervek szerint augusztus 31-én, egy rendhagyó tárlat és közönségtalálkozó kereteiben mutatnánk be - foglalta össze az utánkövetés lehetséges formáit az Alkotó Napok ötletgazdája és szervezője, Páhi Péter.

A Kortárs előtti zöldben parkol jelenleg - és remélhetően majd hosszabb ideig - a fent megszólaló grafikus rendhagyó köztéri padsora, amelyen egy megfejtésre váró üzenet is olvasható. Az Uitz teremmel szemközt kapott helyet Ihász János szobrász alkotása, és Móder Rezső kalapácsfeje.

A Dózsa Mozi előtti téren található békás szökőkút nyolc főhőse nyerget kapott (Medvegy Zsuzsa), és jelentjük már napok óta sértetlenül állja a gyerekrohamokat. Kedden este készült el Rohonczi ROHO István művésztanár Betonlélek című szobra, amely a tervek szerint a Városháza előtt állomásozik majd. Az elképzelések szerint a helyi alkotók hagyományos őszi tárlata előtt egy külön kiállításon is bemutatják a "nyári" anyagot, értékelve a városlakóktól érkező véleményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!