Dunaújváros

2012.07.27. 17:46

Közelebb kerülnek a közügyek

FMH-információ - A fővárosban 23 kerületben, vidéken 175 helyen lesz járási hivatal 2013-tól, amelyek az államigazgatási feladatokat veszik át a jegyzőktől - a kormány szerdán döntött a székhelyekről és az illetékességi területekről.

Fejér Megyei Hírlap

A járási hivatalok a kormányhivatalok kirendeltségeként az államigazgatási ügyek intézésében nyújtanak majd segítséget. Az ügyintézésre a járási hivatalok részeként működő, hétfőtől-péntekig 8 órától 20 óráig nyitva tartó kormányablakokban vagy a településre kirendelt ügysegéd által lesz lehetőség.
Fejérben kilenc járás lesz: a  bicskei, a dunaújvárosi, az enyingi, a gárdonyi,  a martonvásári, a móri, a polgárdi, a sárbogárdi és a székesfehérvári.

  Minden egyes járásban a járásszékhelyen lesz járási hivatal, amely a megyei kormányhivatalok szervezeti egységeként működik.  A most elfogadott járási székhelyek listája a jövőben módosulhat, lehetőség lesz arra, hogy az egyes települések  más járáshoz csatlakozzanak, vagy esetleg  önálló, új járás kialakítására is.  Az átcsatolásról a közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslata alapján a kormány hozhat döntést minden második évben, először 2015-ben.
  A  hivatalokban elsősorban okmányirodai, gyermekvédelmi és gyámügyi, valamint egyes szociális, környezetvédelmi, természetvédelmi igazgatási ügyeket intézhetnek majd  a lakosok. A jövő évtől a hivatalokon belül szakigazgatási szervként  működik a járási gyámhivatal, az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal, a  földhivatal, a munkaügyi kirendeltség.

Az államigazgatási feladatokkal együtt a járási hivatalok átveszik a polgármesteri hivataloktól az e feladatokat jelenleg is ellátó a köztisztviselőket. A kormányhivatalok és az önkormányzatok október végéig megállapodásban rögzítik a járási hivatalhoz kerülő köztisztviselők létszámát és az ingyenesen használatba vett ingatlan és ingó eszközöket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!