Dunaföldvár

2017.06.13. 15:17

Mi fán terem? - vetélkedő

DUNAFÖLDVÁR Mi fán terem? címmel anyanyelvi vetélkedőt szerveztek ötödikes-hatodikos diákoknak a Berze-Nagy Ilona Városi Könyvtár munkatársai.

L. Mészáros Irma

A versenyt a könyvtár névadója, a 125 évvel ezelőtt született pedagógus, Nagy Ilus néni emlékére hirdették meg. Az irodalmi, néprajzi tevékenységet is folytató, nagy hatású személyiség száz évet élt, 1992-ben halt meg. Ezért a rendezvény elején róla beszélgettek, s a könyvtár vezetője, Bertalanné Bóka Zsuzsanna felolvasta A fekete kötény mondáját. Ezt a török kori történetet Ilus néni dolgozta fel, s adta elő tanítványaival 1957-ben, az iskola fennállásának 225. évfordulóján. A mostani rendezvényen három-négy tagú csapatok vetélkedtek egymással. A feladatok között volt egyebek között szókincset ellenőrző írásbeli, illetve könyvtárhasználati búvárkodás, s jó hangulatú activity játék, amely során szólásokat és közmondásokat kellett megfejteniük a résztvevőknek. A megoldásokat a Hegedűsné Katona Klára tanítónő, Nagy Zsuzsanna nyugdíjas pedagógus és Raffainé Kókány Judit nyugdíjas könyvtáros alkotta zsűri értékelte.

A vetélkedőt a hatodikosok csapata nyerte: Boros Szabolcs, Deák Veronika, Kőfalvi Dóra, Nagy Vivien. Őket követték az ötödik A osztályosok: Csepeli Dalma, Kuti Anna, Maronyai Gréta, s harmadik helyezett lett a Vajai Lilla, Zászlósi Richárd, Molnár István, Nagy Patrik összeállítású csapat. A nyertesek a helyi vállalkozók felajánlásából hamburger-, fagylalt- és írószerutalványt nyertek.

De talán a legfőbb nyeremény, hogy kalandoztak az anyanyelv gazdag kincsestárában, s bizonyára - észrevétlenül - sokat tanultak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!