A DH egypercese

2014.08.14. 12:23

A trójai faló esete

A trójai faló megépítése a trójai háború fordulópontját jelentette. A háború akkor már tíz éve folyt az egyesült görög seregek és a trójaiak között.

Várkonyi Zsolt

A háború tizedik évében Odüsszeusz, a görögök egyik legnagyobb hőse javasolta a faló megépítését. Belsejében görög harcosokat rejtettek el. A görög seregek úgy tettek, mintha elvonulnának Trója alól. Valójában csak egy közeli szigetig hajóztak és vártak a városban maradt görögök jelére.

A trójaiak bevontatták a városba a lovat, este a nagy ünnepséget rendeztek, majd miután a trójaiak elaludtak, a görögök előjöttek a falóból, felgyújtották a várost, így jelezve a többi görögnek, akik visszatérve mindenkit megöltek.

Ezt a legendát emlegetik az Ukrajnába tartó, mindjárt 280 teherautóból álló orosz teherautó konvoj kapcsán, amely állítólag élelmiszereket és gyógyszereket visz az ország keleti régiójába. Az ukránok azonban érzékelik a veszélyt, hiszen a konvojban az „előretolt helyőrséget” látják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!