Újra a karácsonyi mókuskerékben - elveszett az ünnep lényege

Menthetetlenül beindultak az ünnepekhez köthető akciók. Árverseny, áruházi ajánlatok és dizájn a szokott színvonalon. Ajtóban egész nap egyetlen dallamfoszlányra táncoló Mikulás. Advent van.

Napló

Elkezdődik a vásárlási láz, ki-ki a maga módján igyekszik teljesíteni az elvártakat. Ugyan egyre többen és hangsúlyosabban mondják, baj van, lassan az utolsó mentsvár, a karácsony is kiüresedik, mert nincs hangulat, nincs tartalom, nincs idő semmire, de mindez alig változtat valamit a helyzeten. Egy ország várja, hogy legyen végre két munkaszüneti nap.

Ezek lettek az ünnepek. Már az év elején a naptárban azt lessük, hány napot lehet a munkahelyi kötelezettségek nélkül megúszni, mennyi hosszú hétvége lesz, amikor is valaminek az ürügyén végre kedvünkre cselekedhetünk.
Advent van. A  várakozás, a az ünnepre való felkészülés ideje. Szétnéztünk a boltokban, mi mennyi és milyen a pszichológus pedig elemez.  

Bár még éppen hogy csak túl vagyunk advent első vasárnapján, az üzletekben már hetek óta a csokimikulások, szaloncukrok, fényfüzérek és az unalomig ismételt karácsonyi dalok uralják a terepet. Akinek nincs kedve az utolsó napokban tülekedni és idegösszeomlást kapni, az tervezzen előre, aki pedig ebből inkább kimarad és csak a hangulat érdekli, az kóstolgassa a puncsot a karácsonyi vásárokban.

Álljunk meg a rohanásban - helyenként aggasztó minőségű árukat kínálnak

Nincs olyan áruház, amelyik ne próbálná meg ezekben a hetekben az összes többinél jóval olcsóbban adni a karácsonyi ünnephez való kellékeket. Aki tehát kellően szemfüles, vagyis inkább tudatos vásárló, az sokat spórolhat időben és pénzben is azon, ha most az egyszer nem dobja ki rögtön a szórólapokat. Persze, az ár nem minden, érdemes a minőséget is tanulmányoznunk, hisz Télapó és karácsony környékén a vásárlásaink jó részét megesszük.

Itt van mindjárt a Mikulás, mely főleg a kicsiket veszi célba puttonyával: kicsi csokimikulást már kilenc (!) forintért is kínálnak hatalmas akcióban, a 100 grammos Télapó 350-470 forint körül kapható, 60 grammos 120, a 40 grammos 140-160 forintért, márkától és persze csokoládé- (avagy inkább bevonómassza-) tartalomtól függően.

Ne vásároljunk bevonómasszából készült csokit, figyeljünk arra, hogy a kakaótartalom legyen legalább 30 százalékos. Egyébként sokféle komplett Mikulás-csomagot is piacra dobtak az édességgyártók: Mikulás-figura, szaloncukor, apró csokik, esetleg játék vagy bögre: 700-2300 forint közötti árig. S ha már itt tartunk, virgácsot 150 forint körül, Mikulás-sapkát szintén nagyjából ennyiért lehet vásárolni.

Szaloncukrok között is hatalmas a választék, 400 grammos csomagot már 450 forint körül is lehet találni, de márkától függően inkább 600-800 forint, ám az ínyencek 1300-1600 forintot is kifizethetnek ennél kicsivel kevesebb édességért.

A pszichológus is úgy látja: a fogyasztói társadalom a lényegétől fosztja meg  az ünnepi készülődést,  a karácsonyt.  Az advent a várakozás, a csendes magunkba fordulás időszaka kellene hogy legyen, ehelyett a kereskedelem és a marketing által generált, már októberben elkezdett zajos készülődés, csinnadratta elértékteleníti azt. Erről dr. Prevics Erzsébet pszichoterapeuta beszélt. Ez a pszichológus szerint nagyon sok kárt okoz az emberekben, hiszen ha időlegesen is, de bizonyos értékek elvesznek, az ünnep tartalmi része sérül.

- Hosszabb folyamat eredménye, hogy idáig jutottunk, azt látom, hogy a fejlett világra jellemző tendencia. A karácsony sokak számára csak az ajándékot, ez alatt pedig csak az anyagi értéket jelenti. Manapság a családok együtt várakozása abban teljesül ki, hogy elmennek vásárolni, őrült rohanás veszi kezdetét, az emberek belehajszolják magukat ebbe, emiatt sokan szoronganak a karácsonytól.

Borzasztónak tartanám, ha azt kellene mondanom, hogy tehetetlenek vagyunk, ezt el kell fogadni, ez így törvényszerű. A szülők, a családok, de akár az oktatás, a média is sokat tehet azért, hogy a várakozás valóban az legyen, ami. Ha stabil az értékrendünk, akkor ezek a hatások nem tudnak befolyásolni - tette hozzá Prevics Erzsébet. - Most különösen nagy szükségünk lenne arra, hogy meg tudjunk állni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!