Kidekorált város

Rácalmás - Ma kezdődik a hagyományos tökfesztivál Rácalmáson, a Jankovich-kúria rendezvény és ökoturisztikai központban. Az érdeklődőket vasárnap estig várják a szervezők.

Vinczellér Anita

Az ötletgazda és főszervező Szalai Árpád szerint, (aki a Rácalmási Faluvédő Egyesület elnöke is egyben) a városban egész évben készülnek a rendezvényre, termesztik a tököt, hogy mindenki a sajátjával díszíthesse portáját. Ezekből a tökökből építették meg idén is a tökpiramist a Milleniumi parkban, ami minden évben nagy sikernek örvend.

 A szervezők idén tizenkétezer látogatót várnak, és remélhetőleg az időjárás is kedvez majd a fesztiválnak.

A helybéliek is mindig kíváncsian várják, hogy idén milyen különleges alkotások születnek, lesik szomszédaikat, de nemcsak nekik, hanem minden arra járónak érdemes bekanyarodnia Rácalmásra, és körülnézni: ezekben a napokban minden a tökről szól. 

Azt azonban ne feledjük, a városban csak a kijelölt parkolóhelyeken lehet majd megállni. A parkolás személygépkocsival ötszáz forint lesz naponta. A rendezvényre a belépő háromszáz forint, de az egy méter alatti gyerekeknek ingyenes.

A tökfesztivál programja idén is rendkívül színes, pénteken déltől, a hétvégén fél tíztől várják az érdeklődőket. A pénteki program fénypontja az esti Szűcs Antal Gábor és Horváth János latin gitár duó koncertje fél nyolctól, majd egy órával később a Digitál együttes kezdi az esti tökbált. De lesz töklámpás bringatúra, ahol kijelölt útvonalon tökből faragott lámpásokkal kerekezhetnek, erdei éjszakai túra és gyalogtúrán is megtekinthetik a tökös várost. A gyerekek kézműves foglalkozásokon megtanulhatnak tököt faragni, hogy az amerikából honosított hallowenen is díszíthessék környezetüket.

A zárónapon láthatják a Jankovich iskola diákjainak műsora zárja programot, és ekkor adják majd át a fesztivál díjait is, például a legszebb tökös porta, legkülönlegesebb tök díját, valamint a tökkirály választás eredményhirdetése is ekkor lesz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!