Érdekvédelmisek az új testületben

Budapest - A Magyar Rendvédelmi Kart, amelynek ötven tagja öt szakmai területet képvisel, sokan egy új, korporatív intézménynek tartják ám a választáson a szakszervezetek is bejutottak ide.

Pekarek János

Szakszervezeti vezetők fontos funkciókat kaptak Lezajlottak a Magyar Rendvédelmi Kar választásai június 11. és 15. között: Magyarországon ötven tagú testületet állítottak fel a fegyveres szervezetek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény alapján.

Az ötven tagból sajátos elosztás alapján egyaránt tíz-tíz hellyel  képviseltetik magukat a legnagyobb létszámú (rendőrség), és a legkisebb tagsággal bíró szervezetek is (mint például a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok).

Az érdekvédelmi szervezetek kezdetben élesen ellenezték a rendvédelmi kar egyfajta szakmai kamara felállítását, mondván, az érdekképviseleti és szakmai követelmények összemosódnak ebben a felállásban, és a munkahelyi vezetők a szükségesnél lényegesen nagyobb befolyásra tehetnek szert ennek révén. Ha kötelező belépéssel és tagdíjfizetéssel is jár a rendvédelmi  kar, akkor pedig egyértelmű, hogy az eddigi érdekvédelmi szervezetek ellehetetlenítése a végső cél.

Ennek ellenére a szakszervezetek úgy döntöttek, hogy befolyásuk megőrzése érdekében indulnak a rendvédelmi kar választásán. Sikerrel szerepeltek! A rendőrségen belül a tíz tagból öt érdekvédelmi tisztviselőt választottak meg a szavazók. Az ötből pedig hárman a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) tagjai.

Pongó Géza, az FRSZ főtitkára úgy értékeli, hogy a szakszervezeteknek a politikai döntés után nem volt más választásuk,  mint indulni a választáson. Sok dolog visszatetszést keltett bennük, például az is, hogy az összegyűjtött ajánlószelvényeket végül titkosították, de mindennek ellenére makacsul ragaszkodtak ahhoz, hogy minél több tisztségviselőjüket bejuttathassák a karba.

- Nagy siker volt, hogy három tagunk is tagja lett a rendvédelmi karnak, és azt is nagy sikerként könyveljük el, hogy két másik érdekvédelmi szervezet, a Rendvédelmi Védegylet, valamint a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szövetsége is tagságot szerzett - jelentette ki az FRSZ főtitkára. Aki szerint  e választások után minden szakszervezet talpon maradhat - bár ez még újabb küzdelmeket kíván.

A rendvédelmi kar pénteki alakuló ülésén több szakszervezeti vezető  fontos funkciókat szerzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!