Hadtörténeti bemutató részesei lehettek a fiatalok a Katonai Emlékparkban

Pákozd - A korabeli fegyverzettel, katonai ruhákkal is megismerkedhettek azok az iskolások, akik részt vettek a Katonai Emlékpark csöppet sem szokványos megemlékezésén.

Házi Péter

Az 1848-49-es szabadságharc katonai viseletét, de a parasztokból szerveződött katonák ruházatát is bemutatta a pákozdi Katonai Emlékparkban a dabasi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola hadtörténeti szakköre. A 11-14 éves fiatalokat Szabó József hadtörténész tanítja immár két és fél éve egy szakkör keretében a korabeli hadászatra, az ő bemutatójuk volt a szerdai nap egyik fénypontja. Az emlékpark az ország minden részéből várta az elsősorban általános iskolásokat, jöttek például Szigethalomról is az eseményre. A délelőtti bemutatók és előadások után pontban délben kezdődött a Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény  Kempelen Farkas Tagiskolájának ünnepi műsora: a pázmándi általános iskolások kitettek magukért, gyönyörű megemlékezést tartottak a katonai emlékmű tövében. Őket a székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola diákjainak ugyancsak színvonalas műsora követte.
Az obeliszknél koszorúzott Pázmánd önkormányzata nevében Virányiné Reichenbach Mónika polgármester, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága képviseletében Szabó András ezredes, a Vasvári Pál Általános Iskola nevében pedig Laczkó Gábor igazgató és Beke Sára, a diákönormányzat elnöke rótta le kegyeletét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!