A tervezettnél kisebb területen tudtak nádat vágni a Velencei-tónál

A munkának nem kedvező időjárás miatt a tervezett 300 hektár helyett mintegy 200 hektárról tudták csak levágni a nádat a Velencei-tónál - mondta Tóth Sándor, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese az MTI-nek kedden.

MTI

Tájékoztatása szerint a napokban befejeződött aratás során öt vállalkozó és a vízügyi igazgatóság több brigádja dolgozott a tónál. Többnyire csak a partok mentén tudták vágni a száraz vízinövényt, a nagyteljesítményű  betakarító kombájnokat mindössze hat napig bírta el a jég.

A kedvezőtlen időjárás miatt haszonnádból a tervezett 270 hektár helyett 100 hektárt tudtak learatni, a vízminőségvédelmi nádvágást pedig a tervezett 51 hektár helyett 21 hektáron végezték el, továbbá a természetvédelmi területen mintegy 50 hektáron vágták le a száraz vízinövényt.

Az enyhe tél, a tó késői és rövid ideig tartó befagyásán túl nehezítette a nádaratók munkáját az is, hogy fokozottan ügyelniük kellett arra, ne sértsék meg az alacsony vízállás miatt a víz felszíne fölött levő nádrizómákat, mivel azokból sarjadnak majd ki a növény fiatal hajtásai.

A Velencei-tó vízfelületét mintegy ezer hektáron borítja nád. A teljes területet az utóbbi évtizedek nádaratáshoz kedvezőtlen időjárása miatt egyszer sem sikerült teljesen letakarítani, emiatt változó a learatott nád minősége. Azokról a területekről, amelyeket évről-évre learatnak, kitűnő minőségű nádat vágtak, a csak ritkán sorrakerülő részeken viszont kevésbé jó minőségű volt a vízinövény.

A nádaratás befejezése után a "takarítás" ad munkát a vízügyi igazgatóságnak. Április 30-ig ugyanis ki kell takarítaniuk a tóból a nádvágás során keletkezett, partra sodort hulladékot, törmeléket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!