Szakszervezeti demonstráció – Mintegy száz érdekvédelmi és civil szervezet támogatta a tüntetést

Befejeződött vasárnap délelőtt az érdekvédelmi szervezetek ülősztrájkja, amelyet még csütörtökön kezdtek a budapesti Clark Ádám téren. Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke a döntést a szolidaritási mozgalom szervezésének megkezdésével indokolta.

MTI


Befejeződött az ülősztrájk a Clark Ádám téren

Befejeződött   vasárnap délelőtt az érdekvédelmi szervezetek ülősztrájkja, amelyet még csütörtökön kezdtek a budapesti Clark Ádám téren. Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke a döntést a szolidaritási mozgalom szervezésének megkezdésével indokolta.

A fővárosi Clark Ádám téren vasárnap délelőtt néhány tucatnyian hallgatták meg a demonstráció szervezőinek bejelentését. Székely Tamás arra kérte a tiltakozókat, hogy energiáikat a demonstráció helyett a hétfőn kezdődő országos útlezárások megszervezésére fordítsák.
A Lánchíd budai hídfőjénél csütörtökön kezdődött ülősztrájk a D-Day Operatív Törzs szervezésében. A szervezők szombaton szakszervezeti nagygyűlést tartottak a Kossuth téren, amelyen a rendőrség tájékoztatása szerint körülbelül 10 ezren vettek részt.
A demonstrálók egyebek mellett a visszamenőleges törvénykezés megszüntetését, a társadalmi párbeszéd és a sztrájkjog, valamint a korábbi szolgálati nyugdíjrendszer visszaállítását követelik. Erről szóló kiáltványukat petíció formájában már eljuttatták a köztársasági elnökhöz.A szervezők a demonstráció kezdetén felolvasták azt a kiáltványt, amelyet petíció formájában már eljuttattak a köztársasági elnökhöz. Abban egyebek mellett a visszamenőleges törvénykezés megszüntetését, a társadalmi párbeszéd és a sztrájkjog, valamint a korábbi szolgálati nyugdíjrendszer visszaállítását követelik.
A szakszervezeti vezetők egyebek mellett bírálták az új Munka törvénykönyve tervezetét, az egykulcsos adórendszert, a kormány hatalomgyakorlási technikáját, a visszamenőleges jogalkotást és a szerzett jogok elvételét.
A felszólalások végén a hallgatóság többször is hangosan követelte Orbán Viktor miniszterelnök távozását, illetve ilyen tartalmú táblákat tartottak a magasba.
A demonstráción több ellenzéki politikus, köztük Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök is megjelent magánemberként.
A Kossuth-szobor és a Vértanúk tere közötti területet megtöltő tömeg egy része a demonstrációt követően a Clark Ádám térre vonult, ahol csütörtökön kezdődött ülősztrájk a D-Day Operatív Törzs szervezésében.
A Clark Ádám téri körforgalomban "országvédelmi" futást tartottak. A demonstrálók este hét órára már csak a Budavári Sikló előtti teret foglalták el.
A szervezők közölték, hogy vasárnap délelőtt menet indul a Clark Ádám térről a Sándor Palotához, majd a Széll Kálmán térre.
A kormányszóvivői iroda az MTI-hez még pénteken eljuttatott közleményében azt írta: Magyarország demokratikus jogállam, a kormány elismeri minden munkavállaló és szervezet alkotmányos jogát a sztrájkhoz, a tiltakozáshoz. Tüntetéshez minden szakszervezetnek és civil szervezetnek joga van, a kabinet ugyanakkor mélységesen sajnálja, hogy "egyes szakszervezeti vezetők nem az emberek érdekeit képviselik, hanem saját politikai ambícióikat helyezik előtérbe" - írták.
A kormány álláspontja nem változott meg az ország megújításával, átalakításával, egy új Munka törvénykönyve megalkotásával, valamint a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjakkal kapcsolatban - szögezték le, hozzátéve, hogy az ezekkel kapcsolatos törvény- és egyéb jogszabály-alkotási folyamat nem áll le, az a kabinet és az Országgyűlés szándékának megfelelően folytatódik.

A rendőrség szerint mintegy 10 ezren vettek részt a demonstráción

A szombati szakszervezeti demonstráción körülbelül 10 ezer ember vett részt, esetleg kevéssel több, a bejelentett 30 ezernek az egyharmada - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője este az MTI-vel.

Garamvölgyi László megerősítette, hogy rendkívüli esemény nem történt.
A Parlament előtti Kossuth térre mintegy száz érdekvédelmi és civil szervezet támogatásával szerveztek demonstrációt, amelyen több szakszervezeti vezető is felszólalt. A demokráciáért, a szociális biztonságért, az emberi- és munkavállalói jogokért tüntetők a beszédek elhangzása után átvonultak a Clark Ádám térre, ahol csütörtökön kezdődött ülősztrájk a D-Day Operatív Törzs szervezésében.
A Clark Ádám téri körforgalomban "országvédelmi" futást tartottak. A demonstrálók este hét órára már csak a Budavári Sikló előtti teret foglalták el.
A szervezők közölték, hogy vasárnap délelőtt menet indul a Clark Ádám térről a Sándor Palotához, majd a Széll Kálmán térre.

Befejeződött a szombatra meghirdetett program

Megfogyatkozott a tömeg este hét órára a Clark Ádám téren, ahová a szombati szakszervezeti demonstráció résztvevői korábban a Parlament előtti Kossuth térről érkeztek. Este fél hétkor a rendőrség megnyitotta a forgalmat a Lánchídon és a Clark Ádám téren.

A szombatra meghirdetett programok befejezése előtt szakszervezetek képviselői mondtak beszédet, köztük Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, aki azt mondta: tiltakoznak a kormány tervei és eddigi jogalkotási gyakorlata ellen.
A Clark Ádám téri körforgalomban "országvédelmi" futást tartottak. A demonstrálók este hét órára már csak a Budavári Sikló előtti teret foglalták el.
A szervezők közölték, hogy vasárnap délelőtt menet indul a Clark Ádám térről a Sándor Palotához, majd a Széll Kálmán térre.
A Clark Ádám téren szakszervezetek csütörtökön kezdtek ülősztrájkba. A tüntetést a demokrácia, a munkavállalói és a szociális jogok védelme érdekében szervezték.


A rendőrség lezárta a környéket a gépkocsik elől, a BKV járművei módosított, illetve rövidített útvonalon közlekednek a demonstráció ideje alatt.
A demokráciáért, a szociális biztonságért, az emberi- és munkavállalói jogokért tüntetők a beszédek elhangzása után átvonulnak a Clark Ádám térre, ahol csütörtökön kezdődött ülősztrájk a D-Day Operatív Törzs szervezésében.
Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke a csütörtöki demonstráció  előtt az MTI-nek azt mondta, a demonstrációsorozattal elsősorban az új alaptörvény, illetve a munka törvénykönyve ellen, valamint a nyugdíjak és a sztrájkjog védelméért tüntetnek. Később átnyújtották Schmitt Pál államfőnek címzett tízpontos petíciójukat a Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársának; a dokumentumban egyebek mellett a méltányos és igazságos adórendszer visszaállítását és az új munka törvénykönyvének elfogadását megelőző egyeztetést követelnek, továbbá a petíció tartalmazza a szolgálati korengedményes és korkedvezményes nyugdíj visszaállításának igényét is.
A kormányszóvivői iroda az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: Magyarország demokratikus jogállam, a kormány elismeri minden munkavállaló és szervezet alkotmányos jogát a sztrájkhoz, a tiltakozáshoz. Tüntetéshez minden szakszervezetnek és civil szervezetnek joga van, a kabinet ugyanakkor mélységesen sajnálja, hogy "egyes szakszervezeti vezetők nem az emberek érdekeit képviselik, hanem saját politikai ambícióikat helyezik előtérbe" - írták.
A kormány álláspontja nem változott meg az ország megújításával, átalakításával, egy új munka törvénykönyve megalkotásával, valamint a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjakkal kapcsolatban - szögezték le, hozzátéve, hogy az ezekkel kapcsolatos törvény- és egyéb jogszabály-alkotási folyamat nem áll le, az a kabinet és az Országgyűlés szándékának megfelelően folytatódik.
A kormányszóvivői iroda a közleményben kitért arra is, hogy a miniszterelnök és a belügyminiszter már eddig is több alkalommal egyeztetett az érintett érdekvédelmi szervezetekkel, a kormányfő legutóbb az elmúlt héten ült tárgyalóasztalhoz a legnagyobb munkaadói és a munkavállalói szervezetekkel; a konzultációk azóta is folyamatosak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!