Az eltűnt magyar lány holttestét már azonosították

Uszályhajó ütközött egy városnézőket, köztük magyarokat szállító kétéltű vízibusznak szerdán az egyesült államokbeli Philadelphiában, 37 embert taszítva a fedélzetről a Delaware folyóba. Pénteken előkerült az eltűnt magyar lány holtteste, majd később egy másik testet is találtak.

MTI

Az amerikai hatóságok még nem azonosították azt a második holttestet, amelyet pénteken a Delaware folyón fedeztek fel annak a helynek a közelében, ahol két magyar fiatalnak nyoma veszett egy philadelphiai városnéző vízibusz balesetében.
A philly.com helyi portál értesülése szerint a második tetemet látni vélték, majd eltűnt a vízben; ez a forrás arról számolt be, hogy a rendőrség feltételezése szerint beszorulhatott egy mentőbárka alá.
A myfoxphilly.com portál híradása szerint a hatóságok - miután előzőleg már azonosították annak a magyar lánynak a holttestét, aki egy magyar fiúval együtt tűnt el a szerdai balesetben - újabb holttestet is találtak. Az első holttestet egy horgász vette észre kora hajnalban, a második, víz felszínén úszó testet reggel - helyi idő szerint 10 óra előtt - látták meg tévés stábok.
Mint a myfoxphilly.com írja, a legutóbbi jelentés szerint a rendőrség és a tengerészgyalogság a holttest vízből való kiemelésén fáradozik. A tetem vélhetően a hajókra erősített autógumik közé szorult, a mentőbárka és azon daruhajó alá került, amely kiemelte a folyófenékre, 15 méteres mélységbe süllyedt vízibuszt.
A helyszíni tévék legfrissebb képei szerint a vízibusz kiemelésének művelete befejeződött, a kétéltű jármű erősen deformálódott állapotban került felszínre.

Korábban:

A Külügyminisztérium megerősítette péntek délután, hogy megtalálták a szerdai philadelphiai hajóbalesetben eltűnt másik magyar állampolgár holttestét is.
Az amerikai hatóságok hivatalosan értesítették Magyarország New York-i konzulátusát, hogy megtalálták a másik magyar áldozat holttestét is - közölte a külügyi tárca szóvivői irodája az MTI-vel.
   

 
Pénteken újabb holttestet emeltek ki a Delaware folyóból annak a helynek a közelében, ahol két magyar fiatal eltűnt egy philadelphiai városnéző vízibusz balesetében.
A hatóságok előzőleg megtalálták annak a 16 éves magyar lánynak holttestét, akinek egy 20 éves magyar fiúval együtt nyoma veszett a szerdai balesetben.
Az első holttestet egy horgász szúrta ki kora hajnalban, a második, víz felszínén úszó testet reggel - helyi idő szerint 10 óra előtt - látták meg sajtósok.

 Megtalálták a magyar lány holttestét

A hatóságok korábban annyit közöltek, hogy egy fiatal lány - nem azonosított - holttestét emelték ki a folyóból, amikor hajnalban a 15 méter mélyre süllyedt kétéltű jármű kiemelését készítették elő.
   
Egy uszály ütközött a műszaki hiba miatt a folyón veszteglő vízibuszba szerdán kora délután a belvárosban. A balesetben vízbe került 37 emberből 35-öt kimentettek, két magyar turista, egy 20 éves fiú és egy 16 éves lány azonban nem került elő.
A parti őrség csütörtökön este felfüggesztette az eltűnt fiatalok utáni kutatást, és annyit közölt, hogy valószínűleg odavesztek a vízi balesetben.
A lány holttestét egy horgász fedezte fel egy mólónál péntek hajnalban.
A folyó fenekére süllyedt kétéltű jármű kiemelését péntek reggel megkezdték, a művelet 6-8 órát vehet igénybe. Egy 25 tonnás úszó daruval emelik a felszínre a balesetben összeroncsolódott 8 tonnás járművet, búvárok fémkábeleket helyeznek a jármű alá.
   
A városnéző vízibuszon 13 mosonmagyaróvári diák és két kísérő tanár is ült. A csoport július 2-án érkezett az Egyesült Államokba, ahol egy nyelvi programban vesznek részt.
A baleset körülményeinek vizsgálata már elkezdődött. A hatóságok furcsának találják, hogy a Duck 34 jelű vízibusz nem adott le figyelmeztető üzenetet az arra kijelölt rádiós csatornán a közeledő hajóknak arról, hogy műszaki hiba miatt a folyón vesztegel. A busz személyzetének arra is lehetősége lett volna, hogy egy másik csatornán a parti őrséget értesíti, de ilyen vészüzenetet sem jegyeztek fel. Az uszály tolóhajójáról sem küldtek semmilyen üzenetet a rendkívüli helyzetről, a hatóságok így egyelőre értetlenül szemlélik, hogyan következhetett be a baleset fényes nappal, kiváló látási viszonyok között.

A Külügyminisztérium megerősítette, hogy az egyik magyar áldozat holttestét találták meg

A Külügyminisztérium péntek délután hivatalosan megerősítette, hogy a szerdai philadelphiai hajóbalesetben eltűnt egyik magyar állampolgár holttestét találták meg a Delaware folyóban.

A tárca péntek délután juttatta el közleményét az MTI-hez, amelyből kiderül, hogy a holttest megtalálásáról az amerikai hatóságok tájékoztatták a New-York-i magyar konzult magyar idő szerint 14:30-kor.
 A minisztérium szerint a másik eltűnt magyar állampolgár után még tovább folyik a kutatást.


Találtak egy holttestet a helyszín közelében

Kiemeltek egy holttestet pénteken reggel a Delaware folyóból, közel ahhoz a helyszínhez, ahol egy philadelphiai városnéző vízibusz balesetében két magyar fiatal tűnt el.
Egyelőre azonban nem tudni, hogy az még szerdán eltűnt magyarok valamelyikének holtestéről van-e szó.
Mint azt az amerikai parti őrség egyik altisztje, Crystal Kneen elmondta, a megtalált holttestet még nem azonosították, így a hatóságok egyelőre nem tudják közvetlen összefüggésbe hozni a szerdai balesetben eltűnt két magyar ügyével.
Kneen hozzátette, hogy nincs információja az áldozat nemére vonatkozóan sem.

A kétéltű vízibuszba, amelynek utasai között egy magyar diákcsoport - 13 mosonmagyaróvári diák és két kísérő tanár is - volt, szerda kora délután futott bele egy uszály, nem messze a keleti parti metropolisz Ben Franklin hídjától, néhány perccel azután, hogy a vízibusz műszaki hiba miatt megállásra kényszerült.

Az ütközés nyomán vízbe került 37 emberből (35 turista és 2 fős személyzet) 35-öt sikerült kimenteni, a magyar csoport két tagja, egy 20 éves fiú és egy 16 éves lány azonban eltűnt a balesetben.
A helyi hatóságok azóta is kutatnak utánuk, a folyó fenekére süllyedt vízibuszroncsot azonban egyelőre sem kiemelni, sem átkutatni nem tudták.


Az iskolaigazgató szerint több diák hazajönne

Többen szeretnének idő előtt hazautazni a Philadelphiában hajóbalesetet szenvedett magyar diákok közül – tájékoztatta a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója pénteken.


Hansági Károly elmondta: a szülőktől tudja, hogy nem egy fiatal szakítaná meg – eredetileg még két hétig tartó – kinti tartózkodását, s már kapcsolatba is léptek a biztosítóval. Pontos számot vagy arányt nem tudott mondani.
   
Szerdán ütközött uszállyal a philadelphiai Delaware folyón egy városnéző hajó, amelyen 13 mosonmagyaróvári diák és két kísérő tanár is ült. A csoport július 2-án érkezett az Egyesült Államokba, ahol egy nyelvi programban vesznek részt. Ennek keretében tettek kirándulást egy vízibusszal, amely egy idő után műszaki hiba miatt megállásra kényszerült, s ekkor a járműnek ütközött egy uszály.

   
A vízibusz felborult, az ütközés nyomán vízbe került 37 ember (35 turista és 2 fős személyzet) közül 35 embert sikerült kimenteni. Két magyar fiatal - egy 16 éves lány és egy 20 éves fiú - eltűnt. A baleset után könnyebb sérülésekkel kórházba szállított tíz turista között három magyar volt; a sérülteket ellátták és kiengedték a kórházból.
   
Hansági Károly a két eltűnt magyar fiatalról korábban a szülők kérésére csak annyit mondott, hogy a 16 éves lány a gimnázium jelenlegi, a fiú pedig az iskola volt diákja.
   
Az igazgató csütörtöki tájékoztatása szerint a kimenekített gyerekeket két csoportban, egymáshoz közeli házakban helyezték el, hogy együtt könnyebben dolgozhassák fel a történteket.


Amerikai hajóbaleset - Zavarja a gyerekeket a média

Zavarja a philadelphiai hajóbaleset miatt rájuk irányuló médiafigyelem a mosonmagyaróvári diákcsoport tagjait - közölte az egyik szülő pénteken az MTI-vel.

Többen is azt kérték, hogy ne keressék, ne zavarják őket ebben a nehéz helyzetben - mondta el Bella Sándor, elhárítva a részletekre vonatkozó kérdéseket.
Nagy István, a város fideszes alpolgármestere az MTI-vel azt közölte: mindenben segítik a szerencsétlenségben érintett családokat; az egyik szülő útlevélkérelmét soron kívül, Budapesten intéztették el, hogy már péntek este kézhez kaphassa okmányait, és mihamarabb kimehessen gyermekéhez.
   
Hozzátette: Vértes Árpád, Hévíz polgármestere felajánlotta, hogy a diákok és szüleik a fürdőváros vendégeként pihenjék ki az utóbbi napok fáradalmait.
   
Szerdán ütközött uszállyal a philadelphiai Delaware folyón egy városnéző hajó, amelyen 13 mosonmagyaróvári diák és két kísérő tanár is ült. A csoport július 2-án érkezett az Egyesült Államokba, hogy egy nyelvi programban vegyen részt. Ennek keretében tettek kirándulást egy vízibusszal, amely műszaki hiba miatt megállásra kényszerült, s ekkor nekiütközött egy uszály.
   
A vízibusz felborult, az ütközés nyomán vízbe került 37 ember (35 turista és 2 fős személyzet) közül 35 embert sikerült kimenteni. Két magyar fiatal - egy 16 éves lány és egy 20 éves fiú - eltűnt. A baleset után könnyebb sérülésekkel kórházba szállított tíz turista között három magyar volt; a sérülteket ellátták, és kiengedték a kórházból.
   
Hansági Károly, a csoportot szervező mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója a két eltűnt magyar fiatalról korábban a szülők kérésére csak annyit mondott, hogy a lány a gimnázium jelenlegi, a fiú pedig az iskola volt diákja.
   
Az igazgató csütörtöki tájékoztatása szerint a kimenekített gyerekeket két csoportban, egymáshoz közeli házakban helyezték el, hogy együtt könnyebben dolgozhassák fel a történteket. Péntek délelőtt azt közölte: többen szeretnének idő előtt hazautazni a Philadelphiában hajóbalesetet szenvedett magyar diákok közül. A szülőktől tudja, hogy nem egy fiatal szakítaná meg eredetileg még két hétig tartó kinti tartózkodását.






Keresik a fiatalokat, a magyar konzul a helyszínre utazik

A balesetben eltűnt két fiatal keresése folytatódik. Klekot Ágnes, a Külügyminisztérium konzuli főosztályvezető-helyettese csütörtökön Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, Mosonmagyaróvárról július 2-án érkezett egy 13 diákból és két tanárból álló magyar diákcsoport az Egyesült Államokba, ahol Philadelphia városában vettek részt egy nyelvi programon. Ennek során tettek kirándulást egy vízibusszal, amelynek kigyulladt a motorja és nekiütközött egy uszálynak, majd felborult, az utasok pedig vízbe estek. A mentés azonnal megkezdődött. Az utasok közül két kivétellel mindenkit sikerült kimenteni.
Három magyar került kórházba könnyű sérülésekkel, őket azonban még az éjszaka kiengedték - mondta Klekot Ágnes.
Közlése szerint a New York-i magyar konzul, Trombitás Zsófia úton van a helyszínre. Nála megtalálható minden, amire egy ilyen esetben szükség lehet, kellő készpénzzel, illetve bankkártyával rendelkezik, tárgyal a csoporttal a hazautazás időpontjáról, és segítséget nyújt az úti okmányok pótlásában is.
Az érintettek szüleivel, az iskola igazgatójával a Külügyminisztérium közvetlen kapcsolatban áll. Az érintettek neveit, személyes adatait nem hozzák nyilvánosságra.
További új információk egyelőre nincsenek - mondta Klekot Ágnes.

Mosonmagyaróváriak lehetnek az eltűntek

A mosonmagyaróvári önkormányzata egyelőre tájékozódik annak a hajóbalesetnek az ügyében, amelyben két gimnazistájuk eltűnt; abban bíznak, hogy csak adminisztrációs hibáról van szó, és a fiatalok előkerülnek - mondta Nagy István (Fidesz) alpolgármester az MTI-nek csütörtökön.
Tájékoztatása szerint szerda este értesítették a Kossuth Lajos Gimnázium igazgatóját, hogy a 13 diákból és két tanárból álló csoport is a hajón tartózkodott. Az alpolgármester közlése szerint a csapat hat nappal ezelőtt utazott az Egyesült Államokba, ahonnan az eredeti tervek szerint 23-án tértek volna vissza.



Az amerikai vöröskereszt közlése szerint egy nagyobb magyar egyházi csoport volt az utasok között.
A két eltűnt magyart - egy 16 éves lányt és egy 20 éves fiút - a mentők órákon át folytatott elkeseredett kutatása ellenére sem sikerült megtalálni.
   
A www.philly.com helyi hírportál beszámolója szerint a baleset után könnyebb sérülésekkel kórházba szállított turisták között is van három magyar gyermek.

OLDALTÖRÉS: Csütörtökön történt a tragédia


















Uszály ütközött egy városnézőket, köztük magyarokat szállító kétéltű vízibusznak szerdán az egyesült államokbeli Philadelphiában; az ütközéstől a Delaware folyó vízébe borult 37 turista közül két magyar fiatal eltűnt.  A hvg.hu értesülései szerint a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium diákjai és tanárai ültek a városnéző hajón.

Félő, hogy az eltűnt két magyar turistát az összeroncsolódott városnéző kétéltű vízibusz a mélybe rántotta Philadelphiában a Delaware folyón történt balesetben - jelentette a helyi sajtó.
A kikötőváros rendőrsége és a parti őrség csütörtök reggel hajókkal folytatta a keresést a két eltűnt fiatal, egy 16 éves lány és egy 20 éves fiú után - tudósított a helyszínről a WPVI-TV.
A hatóságok szonár segítségével megtalálták a folyó fenekére, 15 méter mélyre süllyedt roncsot, amelyet még csütörtökön kiemelnek a vízből.
A parti őrség tájékoztatása szerint egyre kisebb az esély arra, hogy a két fiatal élve előkerül.
Todd Gatlin, a parti őrség kapitánya elmondta, hogy a roncs szinte teljes sötétségben van, ezért, valamint a veszélyes áramlatok miatt a búvárokat csütörtökön már nem küldik vissza a folyófenékre.
"Nem tudni, hogy vannak-e holttestek a hajóban, akkora a sötétség (...) az ember az orráig nem lát" - mondta Charles Ramsey rendőrkapitány.
A folyóban az apály-dagály jelensége miatt erősek az áramlatok, így elképzelhető, hogy a víz a nyitott vízibuszból kisodorta az áldozatokat, amelyeket a folyó magával vihetett az óceán felé.
A vízibuszt - amely egyike volt a Philadelphiában népszerű "kacsa hajóknak" (duck boat), ezeket II. világháborús kétéltű katonai járművekből alakítottak át és újítottak fel városnéző utazásra - a Ride the Ducks cég üzemeltette, amely a baleset után átmenetileg országszerte beszüntette a túrákat.
Amerikában 2000-ben összesen 250 ilyen kétéltű jármű működött, a Ride the Ducks 2003 óta 15 ilyen járművel fuvarozta a turistákat Philadelphiában, és a cégnek 90 további járműve van egyebek között Atlantában és Baltimore-ban. A vízibuszokkal korábban is történtek végzetes balesetek, 1999-ben 13 utas halt meg, amikor egy jármű az Arkansas állambeli Hot Springsben elsüllyedt, 2002-ben négyen vesztették életüket a kanadai Ontarióban, az Ottawa folyón, a parlament épülete közelében.
A balesetet a partról többen látták. A szemtanúk egyike elmondta, nagy csattanás hallatszott, egy másik úgy idézte fel az esetet, hogy az uszály valósággal átgázolt a vízibuszon, darabokra törte azt, és a buszból mentőmellényt viselő emberek ugrottak vízbe.
Trombitás Zsófia New York-i konzul az MTI-t csütörtökön úgy tájékoztatta, hogy a magyar fiatalokkal utazó tanárok nem kívánnak a sajtónak nyilatkozni.
A szövetségi hatóságok kivizsgálják a baleset körülményeit, ez valószínűleg hónapokig fog tartani. Meghallgatnak minden szemtanút és megvizsgálnak minden fotót és videót, olyanokat is, amelyeket a vízibuszon utazók készíthettek.

 


   
Mint a híradásokból kiderült, a keleti parti metropolisban szárazföldi és vízi városnézést kínáló kétéltű jármű egy motorhiba okozta kisebb tűz miatt lerobbant és segítségre várt a Delaware folyón - helyi idő szerint szerdán kora délután -, amikor tíz perccel később beléjük futott egy salakot szállító motoros uszály, felborítva és összeroncsolva a vízibuszt. A jármű később el is süllyedt a Delaware folyó 15 méter mély vízében.

 


   
Az egyik amerikai utas szerint alig egy perccel a baleset előtt vették észre a közeledő uszályt, s mindössze 45 másodpercük volt, hogy a kétfős személyzet utasítására magukra kapják és gyerekeikre is feladják a mentőmellényeket. Szemtanúk szerint a vízből kiemelt turisták többségén ott volt a mellény.
   
A mentők sötétedésig nagy erőkkel folytatták a kutatást a két eltűnt magyar fiatal után, de éjjelre is két hajóval a helyszínen maradtak. Az intenzív kutatást csütörtök reggel folytatják.
   
A szóban forgó egyházi szervezet nevét és az utasok listáját nem közölték a híradások, viszont a hvg.hu értesülései szerint a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium diákjai és tanárai ültek a városnéző hajón. A gimnázium igazgatója sem tud többet a két eltűnt fiatalról annál, mint amennyit a New York-i konzulátuson közöltek vele. 

„Annyira gyorsan jött minden, csak nagyon nehezen tudtuk felvenni a kapcsolatot a csoporttal a gyerekek szülein keresztül, mert a telefonok is a vízbe estek” – mondta a hvg.hu-nak Dr. Hansági Károly, a Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója, aki a New York-i konzulátus munkatársaival is beszélt már.

Megerősítette, hogy a két eltűnt fiatal egyike a gimnázium tanulója, egy másik, 20 éves fiú pedig korábban szintén az iskolába járt és Mosonmagyaróvár környékén él.

A csoport több tagja is megsérült, de az igazgató szerint csak kisebb, szinte jelentéktelen sérüléseket szenvedtek.


További részletek itt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!