Milliókat bukhatnak az állami csúcsvezetők

DH - A Blikk információ szerint az Orbán-kormány intézkedése miatt - amely havi 2 millió forintban maximálta a csúcsvezetők fizetését - az állami csúcsmenedzserek, vezetők jóval kevesebb pénzt vihetnek haza. A lista szerint 32 poszton keresnek havi 2 millió felett.

MTI

A lap szombati számában megjelent összesítés szerint havi 37,8 millió forintot, vagyis évente 453,6 milliót buknak ezek a főnökök.
A legrosszabbul Klados Gusztáv, a 4-es metró projektigazgatója jár, ő 6,19 milliótól esik majd el havonta, de Simor András jegybankelnök is fizetése háromnegyedének inthet búcsút, ha a kormány megtalálja a módját járandósága csökkentésének.
A főnökök legtöbbjének várhatóan mégsem "csekély" kétmillióval kell beérniük. Úgy tudja a Blikk, hogy a jutalmak és prémiumok rendszeréhez nem nyúlna a kabinet. Márpedig a csúcsvezetők szerződései arról árulkodnak, hogy az éves alapbérük akár 80 százalékát is megkaphatják prémiumként, ha jól végzik a dolgukat. Ez pedig azt jelenti, hogy átlagosan 3,6 millió is kaphatnak havonta. Több vezetőnek pedig további jutalom is dukálhat, ami évente 2-4 havi alapbért, vagyis akár 4-8 milliót jelent.
Ha életbe lép a bérplafon, azt vagy el kell fogadniuk a vezéreknek, vagy el kell köszönniük – mondta Kamarás Péter ügyvéd, a Blikk jogi szakértője. A munkaszerződést nem lehet egyik fél beleegyezése nélkül sem módosítani, így ha a főnökök nem mennek bele a változtatásokba, akkor az eredeti szerződésük szerint szűnik meg a munkaviszonyuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!