Csökkent a védelmi készültség

Tovább csökkent a védelmi készültség Magyarország folyói és a veszélyeztetett települések mentén, hétfő reggelig még 334 ember mindig nem tudott visszatérni otthonába.

MTI

Apadnak a folyók északon

Országosan a folyók fővédvonalain 1664 kilométeren van védelmi készültség. Rendkívüli készültségi fokozat van érvényben 130 kilométeren, egyebek közt a Bódván, harmadfokú a készültség 77 kilométeren. Másodfokú védelmi készültség 794 kilométer, elsőfokú 663 kilométer hosszon van érvényben. Az ország mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatósága védekezik.
A jelenlegi árhullám a Tiszán Tokaj felett tetőzik, lejjebb még árad. Az előrejelzések szerint harmadfokú készültségi szintet elérő, esetleg meghaladó vízállások kialakulására kell számítani a Tiszapalkonya alatti szakaszon. Az árvízvédekezés súlypontja ide tevődött át.
A belvízzel elöntött területek nagysága stagnál, jelenleg 160 ezer hektár van víz alatt, ebből 80 ezer hektár a vetés-szántó terület. A magas mederteltségek miatt a Felső-Tisza vidékén egyes helyeken már a csatornákból is kilépett a víz. A legnagyobb elöntések Borsodban, Felső-Szabolcsban, Közép- és Alsó-Tisza vidékén, a Tiszántúlon és a Körösök vidékén alakultak ki.
Hétfőn északnyugat felől egy időjárási front közelíti meg az országot. A csapadék mennyisége 3-10 milliméter között várható, de a Felső-Tiszán meghaladhatja a 10 millimétert, és helyenként ennél jelentősebb mennyiségű csapadék is előfordulhat.
Az időjárás változékony jellege a hét további napjain is folytatódik, minden nap számítani kell záporokra, zivatarokra. A csapadék naponkénti mennyisége általában 10 milliméter alatt marad, de a Felső-Tiszán még szerdán is 10-15 milliméter közötti területi átlagra lehet számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!