Életveszély - több tonnányi föld zuhant le a hegyoldalból!

Dunaföldvár - Szerdán délelőtt még borosgazdák jártak a Mély úti pincesoron, nem sokkal később nagy felületen megindult a Duna fölé magasodó partfal. Elzárva az utat és több pincét.

Gallai Péter

Délelőtt értesítették a polgármesteri hivatalt arról, hogy több helyen lecsúszott a löszfal a Duna-partra vezető Mély útban. A hivatal azonnal elkerítette az érintett útszakaszt, majd végigkérdezték az itt lévő pincék tulajdonosait, nem volt-e ott valaki, amikor megtörtént az omlás.

-Tudomásunk szerint senki nem tartózkodott az érintett területen. Mivel még bárhol előfordulhat újabb omlás, ezért elővigyázatosságból nemcsak a Mély utat zártuk le, hanem a Duna-parton lévő, szintén a löszfal alatt lévő pincesort is - válaszolta kérdésünkre szerdán délután Dunaföldváron Bencze Attila, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgárvédelmi irodavezetője.

Valóban: az érintett részeken szalagok és feliratok jelzik: életveszélyes belépni a területre, hiszen nem tudni mikor, de legfőképpen hol indulhat meg ismét több tonnányi föld.

A helyszínt szemlézve futottunk össze a szintén pincetulajdonos Kovács Bélával, aki tőlünk érdeklődött, hogy mi történt:
- Három napja jártam erre, akkor még semmi baj nem volt. Kisebb darabok lepotyogtak már eddig is a hegyről. Olvadáskor, tavasszal viszont ez rendszeres jelenség. Megszívja magát vízzel a lösz, azután elkezd omlani. Megfelelő védelem kellene, de azt hiszem a súlyos milliókba kerülő munkákra sem nekünk, sem a városnak nincsen pénze. Ennek ellenére eddig sosem féltem itt, ki van boltozva a présház eleje is.

Felkerestük a városházán Kristofics Lászlót, a műszaki és építésügyi iroda munkatársát is. Ő lapunknak arról számolt be, hogy három pince bejáratát temette el a föld. S nincs kizárva az újabb omlás: - Még mindig van hó, ami olvad, ahogy melegszik az időjárás a talaj is egyre inkább felenged, és ha mindez nem lenne elég, még esőzéseket is jósolnak. Sajnos visszatérő probléma nálunk a löszfalak csúszása.

Ez így van. Pár éve szintén volt egy komolyabb omlás, akkor az itt lévő borozó melléképületeit rombolta le a lezúduló földtömeg. Szerencsére akkor sem volt ott senki.

Kristofics László a további lépésekről annyit tudott mondani, hogy a lezárások határozatlan ideig maradnak érvényben. A megfelelő hatóságok értesítése után a szakemberek döntik majd el, hogy milyen állapotban van a löszfal, és mi vele a teendő. Egyébként a jegyző írásos értesítést is küldött a pincetulajdonosoknak, hogy az életveszély miatt tilos az objektumok használata. Szerda délutánra a Mély útból öt köbméternyi földet elszállítottak, a rendőrség és a polgárőrség pedig rendszeresen ellenőrzi, hogy senki ne menjen be a lezárt területekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!