Árad a Fehér-Körös és a Berettyó Romániában

A Berettyó és a Körösök hegyvidéki vízgyűjtő területein lehullott csapadék miatt árhullám közelít Magyarország felé a Fehér-Körösön és a Berettyón.

MTI

A tájékoztatás szerint a román hatóságok a Berettyón vasárnap reggelre Márkaszéknél, a Fehér-Körösön pedig Honctőnél rendeltek el elsőfokú árvízvédelmi készültséget. A bihari hegyekben olvad a hó is, Biharfüreden például vasárnapra a hótakaró vastagsága 35-ről 24 centiméterre csökkent.
A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság közlése szerint az igazgatóság területén a tíz belvízvédelmi szakaszból kilencben van érvényben készültség. Öt helyen másod-, míg négyben elsőfok mellett védekeznek. A belvízzel elöntött területek nagysága az előző naphoz képest nem változott, továbbra is 13 ezer hektár.
Az igazgatóság és a két vízgazdálkodási társulás összesen hatvan szivattyútelepet működtetett az elmúlt 24 órában. Az igazgatóság szivattyúi a február 4-én kezdődött védekezés óta 7,2 millió köbméter vizet emeltek át a befogadó folyókba, csatornákba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!