Hammer-ügy: két év hat hónapot kapott a gázoló

Dunaújváros-Székesfehérvár - A megismételt bírósági eljárásban is, másodfokon is bűnösnek találták Hammer Istvánt halált okozó ittas gépjárművezetés miatt.

Pekarek János

A másodfokon eljáró megyei bíróság gyakorlatilag helybenhagyta az első fokú bíróság két év és hat hónapra szóló fogházbüntetését. A bíróság annyiban változtatott az első fokú ítéleten, hogy a vádlott az ítélet felének letöltése után feltételesen szabadlábra bocsátható. A mellékbüntetésként kiszabott négyévi eltiltás a gépjárművezetéstől lejárt, állapította meg a bíró. Azonban az ügyész vádbeszédében súlyosbító körülményként hozta fel, hogy az eltiltás ideje alatt Hammer szabálysértést követett el: jogosítvány nélkül vezetett. (Információink szerint ez húsvétkor, Kisapostagon történt.)

Az eljárás egyébként azért nyúlt ilyen hosszúra, mert a székesfehérvári bíróság által kiszabott elsőfokú ítéletet a vádlott védőinek fellebbezése után megsemmisítette a Fejér Megyei Bíróság, és új eljárásra kötelezte a székesfehérvári bírákat. A megismételt tárgyalássorozat után is bűnösnek találták Hammert az idén tavasszal, miután számos szakértőt meghallgattak és helyszíni bizonyítási kísérletet is tartottak.

Ezen ítélet ellen is fellebbeztek a védők, valamint az ügyész is. Előbbiek bizonyítottság hiányában felmentésért, az ügyész súlyosbításért.

A másodfokú bírósághoz újabb bizonyítási indítványt terjesztettek be a védők. Igazságügyi műszaki szakértő és orvosszakértő együttes jelentésével kívánták elfogadtatni a bírósággal azt, hogy Hammer Volkswagen Phaeton típusú autója erős manőverezés közben volt, amikor a baleset történt, s hogy a reflexszerű cselekvés gyorsabb, mint a tanult, tehát a vádlott által elmondott manőverek megtörténhettek. A másodfokú bíróság azonban elutasította az indítványt, s megalapozottnak találta az első fokú ítéletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!