Lesz-e vasutas sztrájk?

A VDSZSZ Szolidaritás nem támogatja a közösségi közlekedés átalakítását azért, mert az a nagyfokú hozzá nem értést tükröz - összegezte a szakszervezet véleményét Gaskó István elnök a Budapesten "Lesz-e vasutas sztrájk?" címmel megtartott sajtótájékoztatón pénteken.

duol.hu

A Vasúti Egyeztető Bizottság pénteki üléséről szólva a VDSZSZ elnöke azt mondta, hogy azon nem volt érdemi megbeszélés. 
 "A VDSZSZ akkor kezd sztrájkot, ha lesz tárgyalópartnere, aki a kormány, vagy a MÁV menedzsmentje lehetne" - válaszolta az MTI kérdésére Gaskó István.
A vasutasokat tömörítő szakszervezet  vezetősége azt reméli, hogy a közösségi közlekedés átalakítása elleni tiltakozáshoz meg tudják nyerni a közúton közlekedő vállalatok dolgozóit, a helyi önkormányzatokat és civil szervezeteket is.
A VDSZSZ változatlanul fenntartja a követelését a MÁV Cargo privatizációs bevételéből való juttatásra, és továbbra is kiáll a 10 százalékos kihelyezési pótlékról szóló követelésért is.
Gaskó István hangsúlyozta: nem tudni, hogy a kormány hol akarja kurtítani a MÁV Start kiadásait a 40 milliárd forint megtakarítással. A mintegy 1.700 kilométer szárnyvonal bezárása csak 2-3 milliárd forinttal mérsékelné a költségeket - jegyezte meg.
A pályavasút, azaz a hálózat külön cégbe történő kihelyezése, amit 2010. január elsejétől terveznek, csak törvénytelen lehet a hiányos ingatlan nyilvántartás miatt - mondta Gaskó István.
Antali Károly kormánybiztos a Vasúti Egyeztető Bizottság pénteki ülésén azt mondta, hogy folyamatban van a szerződéskötés előkészítése a MÁV és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. között a vagyonkezelésről és -nyilvántartásról, mert a korrekt nyilvántartás megteremtheti a közösségi közlekedés finanszírozhatóságát.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!