Borosta

2012.05.17. 06:50

Az ország egyik legjobbja biológiából

Székesfehérvár - Három tantárgyból is továbbjutott az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen Gulyás Ádám. Biológiából ráadásul az első tíz között végzett. És még jövőre is indulhat!

Fejér Megyei Hírlap

Se seri, se száma a különböző tanulmányi versenyeknek. Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny azonban mind közül az egyik legpatinásabb, legfajsúlyosabb. Annak idején, aki az első tíz között végzett, az illető tárgyból nem kellett felvételeznie az egyetemre...

Gulyás Ádám három tárgyból - németből, angolból és biológiából - is továbbjutott az OKTV középdöntőjébe, biológiából pedig sikerült megszereznie a döntőn a nyolcadik helyet!  Ádám Úrhidán lakik, szülei  mint mondja  1995-ben költöztek Nagykanizsáról a Fehérvár környéki faluba. Édesapja a vasútnál dolgozik   vezető mérnöki beosztásban, anyukája hosszabb időn át  főállású anyaként nevelte a három gyereket.

Bátyja mentőtisztnek tanul, öccse zenei középiskolába jár és több hangszeren is játszik. Én aputól, aki egy gyakorlatias ember,  örököltem  a zenei nem tudást  fogalmaz a fehérvári Tóparti gimnázium 12. D osztályos tanulója, aki  mivel öt évfolyamos, nyelvi előkészítős osztályba jár  csak jövőre végez a középiskolában.



A biológia OKTV döntőjében - mint szavaiból kitűnt - az egyik legemlékezetesebb feladatnak  az ecetmuslica nemének meghatározása bizonyult, amelynek alapján azt is meg kellett mondani, hogy milyenek voltak az illető  apró rovar szülei, és  csodálatos tudomány a genetika azt is, hogy milyenek lesznek az utódok. De volt  növény- és állathatározás is, és olyan feladat is, amikor bizonyos növényeket a számukra megfelelő élőhelyet nyújtó talajtípussal kellett párosítani.

Ádám orvosnak készül, mégpedig sebésznek. Hogy miért éppen sebészenk? Mert  mint fogalmaz  "nem olyan megbeszélős fajta..".  Szeret agyagozni és rajzolni: a jó kézügyesség nem hátrány egy sebésznél. Ugyanakkor kicsit feledékeny  vallja be. Ezért aztán nagyon kell majd figyelnie a szikére...   Az országos nyolcadik hely inkább csak erkölcsi siker a számára  derül ki.  Ez az előkelő  helyezés a felvételinél  manapság  már csak nyolcvan pontot ér a pluszban vihető százból. Ezt a bizonyos száz pontot  a két emelt szintű érettségivel egyébként is meg kell szereznie, hiszen enélkül nem is felvételizhetne az orvosi egyetemre...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!