Belföld

2013.08.01. 15:10

Kommentár - Torzuló szolidaritás?

„Végre eljött a pedagógusok ideje” – a kormánypárti szóvivő fogalmazott így néhány hete a szeptemberre bejelentett, átlagosan 34 százalékos béremeléssel kapcsolatban, csütörtökön pedig Hoffmann Rózsa államtitkár taglalta, hogy kiterjesztik a nagyobb fizetésre jogosultak körét, ezért hamarosan törvényt is kell módosítania a parlamentnek.

Horváth A. Attila

Természetesen jó hírek ezek, és nemcsak a pedagógusoknak, hanem (elvileg) egy szolidáris, egészséges értékítéletű társadalom valamennyi tagjának. Elvégre a legtöbben egyetértünk azzal, hogy az oktatással-neveléssel foglalkozók elismertségét növelni kell, az pedig közös érdek, hogy ne frusztrált vagy sértett, hanem megbecsült, elhivatott szakemberek foglalkozzanak a gyerekekkel.

Jóllehet a sokat emlegetett pedagógus életpályamodell eredetileg nagyobb pluszjuttatással kecsegtetett, a további bérfejlesztésre is van már ígéret, így az alaposan átvariált szektor dolgozói okkal bizakodhatnak. Csakhogy... Élet a közszférán kívül is van, és ott bizony zordabbak a kilátások.

A kormány az érdekképviseletekkel egy konkrétumok nélküli, mondhatnánk langyos bérajánlás-féleségben állapodott meg a minap, és arra már végképp nincs garancia, hogy ez a versenyszféra döntéshozóit egy kicsit is érdekelné. Így aztán fennáll sajnos a veszély, hogy irigységgé torzulhat az a bizonyos szolidaritás...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!