Belföld

2013.08.27. 17:30

Kommentár - Egész népüket

Huszonkettő a minimum, amit az igazgató 26 órára bővíthet. Plusz 32 óráig egyéb pedagógiai munkát végez az intézmény falain belül a tanár ezentúl.

Arany Horváth Zsuzsa

Akik mostanáig 22 órát töltöttek bent, eztán harminckettőt fognak. Azok, akik többet vállaltak, mint a kollégáik, talán elesnek a túlórapénztől. A legaktívabbak nettója csökkenni fog. Ez nem ünneprontás, csak néhány, szakmai körökből érkező észrevétel a pedagógusok tegnap bejelentett béremelése nyomán.

A béremelés minden körülmények között örvendetes, még akkor is, ha a 60 százalék 34 százaléka, s vannak elemei, amik még nem világosak. Szerencsére számos kitűnő pedagógust ismerünk, akiknek ennél jóval többet is megszavaznánk, ha rajtunk múlna.

Remélhetőleg az anyagi megbecsültség növeli a hivatás presztízsét, s azok a rátermettek is tanári pályára adják a fejüket, akik a méltánytalanul alacsony fizetés miatt kerülték el a katedrát. S akkor majd kihullanak azok, aki épp e kontraszelekció miatt kénytelenek a gyerekek előtt állni, ami nem a diákoknak, hanem a nagyon nem odavaló tanároknak kínszenvedés igazán. Mert nem elég a számokhoz érteni, hogy jó matektanárok legyünk. Én például nem lennék jó, nem tudnám érzékeltetni, mennyit ér az a 34 százalék...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!