Belföld

2012.12.23. 17:29

Kommentár: Az ombudsman ünnepe

Szabó Máté ombudsman nagyon előre járhat a karácsonyi ajándékok megvásárlásában, legalábbis biztosan nem az utolsó pillanatokra hagyta a dolgot, mert mostanában nagy erővel dolgozik.

Varga Andor

Az országban máris beköszöntött ünnepek első napjaiban két nagy bejelentése is volt: előbb az Alkotmánybírósághoz fordult a nyerőautomaták betiltása miatt, majd súlyos aggályokat fogalmazott meg a közszférában és az egészségügyben dolgozók kötelező nyugdíjazására vonatkozó szabályok kapcsán. Ez persze még nem jelenti szükségképpen azt, hogy a kormányzat cselekvésének iránya rossz lenne, alapvető jogaink biztosa egyelőre csak "gondolkozásra" kérte a kérdésben a köztársaság elnökét, az emberi erőforrások, illetve a nemzetgazdaság miniszterét. De mit lehet tudni, esetleg a végén még tényleg ő mondja a frankót, mint akik a hatalmat a bírák kényszernyugdíjazása kapcsán is sokáig hiába figyelmeztették.

Persze a nagy lendületben, ami vezetőink sajátja, kerülhetnek porszemek a gépezetbe. Ám a gondokat fokozza, hogy egy ország rendszer, minden mindennel összefügg. Így ha az állami szektorban a kényszernyugállomány nem működik, mindjárt kevesebb hely terem azoknak a fiataloknak, akik diákhitel 2-jük visszafizetését itt elhelyezkedve szeretnék megúszni. Ez a lehetőség a felsőoktatás reformja keretében nyílt meg, amit a miniszterelnök tegnap kormánya elmúlt két és fél évéből a legnagyobb teljesítménynek nevezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!