Belföld

2010.06.28. 13:13

Egyre gyorsabban apad a Hármas-Körös

A Hármas-Körös vízszintje Gyomaendrődnél és Szarvasnál öt centiméterrel csökkent hétfő reggelre az előző naphoz képest, ez gyorsuló ütemű apadást jelent.

MTI

A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a folyó felső szakaszán, Gyomaendrődnél hétfő estére 650 centiméter alá süllyed a vízoszlop magassága, s akkor elsőfokúra mérsékelik az árvízvédelmi készültséget. Apad a Hármas-Körös Szarvasnál is, ám ott még több mint fél méterrel kell ereszkednie a vízszintnek ahhoz, hogy a legalacsonyabb szintre csökkentsék a riasztást.
Némileg csökkent a Sebes-Körös, a Berettyó és a Hortobágy-Berettyó vízállása is. Utóbbi főcsatornán még mindig másodfokú, a két másik folyón pedig elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Az igazgatóság 340 kilométer hosszúságú védvonalaiból 121 kilométeren másodfok, 68 kilométeren pedig elsőfok mellett védekeznek.
Békés megyében a belvízzel elöntött területek nagysága egy nap alatt nem változott, továbbra is 7.455 hektár, amelyből 3.145 hektár a vetés.
Az igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszából négyben másodfokú, ötben pedig elsőfokú a belvízvédelmi készültség. A tizenegy működő szivattyútelep 24 óra alatt 800 ezer köbméter vizet emelt át a főbefogadó folyókba és csatornákba.
Az önkormányzatok közül Gyula másodfokon, Kondoros és Telekgerendás első fokon védekezik az elöntések ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!