Belföld

2010.05.16. 09:58

Délutánig marad a piros riasztás a Közép-Dunántúlon

Budapest - Délutánig érvényben marad a piros riasztás a Közép-Dunántúlon, mert viharos szél várható - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa vasárnap az MTI érdeklődésére.

MTI

Gaál Áron meteorológus elmondta: a Közép-Dunántúlon továbbra is piros riasztás van érvényben, ez azt jelenti, hogy a széllökések meghaladhatják a 110 kilométeres óránkénti sebességet.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a Balaton környékén, a Dunántúli-középhegység magasabb pontjain - amelyeknek speciális a szélklímája - várható erősebb szél.

Arra a kérdésre, meddig marad érvényben a piros riasztás, közölte: délutánig mindenképpen marad, aztán majd meglátják, hogyan alakul a helyzet.

Gaál Áron azt mondta: a Duna-Tisza-közében erős, viharos széllökések vannak és várhatóak is a következő órákban, de nem olyan erősek, mint a Közép-Dunántúlon. A keleti országrészben, a Tiszántúlon élénk szél fúj - tette hozzá.

Hozzáfűzte: a szeles idő a jövő hét közepéig folytatódik, a Dunántúlon hétfőn még mindenképpen számítani lehet óránkénti 100 kilométeres széllökésekre, a Tiszántúlon viszont csak időnként lesz erős szél.

A meteorológus elmondta: vasárnap délelőttől hétfő reggelig a Dunántúlon és az északkeleti országrészben 20-50 milliméter csapadék várható, ennél kevesebb lehet a délkeleti és a keleti országrészben.

Hétfő éjfélig további 2-15 milliméternyi csapadék eshet, a nagyobb mennyiség a nyugati és a középső országrészben - fűzte hozzá.

Gaál Áron közölte: a vasárnapi maximális hőmérséklet általában 8 és 13 Celsius fok között várható, éjszakára 5-9 Celsius fok közé csökken a hőmérséklet, hétfőn napközben általában 10-15 Celsius fok lesz a jellemző, a tartósan borult, csapadékos helyeken 10 Celsius fok alatt marad a hőmérséklet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!