Állatvilág

2014.02.28. 16:35

Az év emlőse

FMH-információ - Először hirdeti meg az Év Emlőse rendezvénysorozatot a Vidékfejlesztési Minisztérium által működtetett Vadonleső Program.

Fejér Megyei Hírlap

A 2009-ben indult Vadonleső internetes természetvédelmi program egyik kiválasztott faja a védett keleti sün, amely hazánk egyetlen őshonos sünfaja. A sün az elmúlt évek legnépszerűbb vadonlesős ; állatává vált, hiszen a honlap látogatói eddig már több mint 1700 megfigyelési adattal gazdagították Magyarország " sün-térképét" . A beküldött adatok több mint fele azonban sajnos elgázolt példányokról érkezett.

Az Év Emlőse rendezvénysorozat keretében a sünök gyakorlati védelmét elősegítő és elterjedésüket részletesebben nyomon követő programokat is indítottak országszerte. A Sünbarát kert kezdeményezéssel a lakott területeken, kiskertekben való biztonságosabb megtelepedésüket, a regionális és országos mese- és képregényíró versennyel népszerűsítésüket, a környezeti nevelésbe való bevonásukat is segítették.

Sok keleti sün esik gázolás áldozatául. Védett állat, természetvédelmi értéke 25 ezer forint

 

A keleti sün (Erinaceus roumanicus) a fás, cserjés vidékeken megfigyelhető, lakott területen kifejezetten gyakran bukkan fel. Elsősorban napnyugta után indul táplálékot keresni, étlapja rovarokból, földigilisztából, évszaknak megfelelő bogyókból és gyümölcsökből áll, de előszeretettel fogyasztja a neki kitett kutya- és macskaeledelt is. Az év legnagyobb részében kimondottan magányos állat, a két nem képviselői csak párzáskor keresik egymás társaságát. A fiatal sünfiak anyjuk nyomába szegődve derítik fel a környéket, felcseperedve önálló életet kezdenek. A sün látása viszonylag gyenge, de éjszaka remek szaglásának és kifinomult hallásának köszönhetően kiválóan tájékozódik. Kedveli a védettebb, kevésbé nyílt helyeket.

A téli hónapokat farakások, rőzsekupacok alatt, téli álomban vészeli át. E különleges kisemlősök téli túlélési esélyeit segíthetjük azzal, hogy az év közben levágott gallyakat és a leveleket a bokrok alól nem gyűjtjük össze, hanem kupacokban hagyva menedéket nyújtunk nekik. A sün veszély esetén összegömbölyödve szúrós tűpárnává változik, és útját csak akkor folytatja, ha újra biztonságban érzi magát. Ez a sajátos viselkedésük különösen védtelenné teszi őket a közúti gázolások ellen, mivel a gyorsan érkező járművektől megijedve hiába gömbölyödnek össze.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!