15 éve itt van velünk az országos könyvtári napok

2020.10.12. 14:00

Volt és van miért betérni – egy könyves hét után is

Szombaton a megszokottnál is jobban megérte betérni a József Attila Könyvtárba. A díjmentes beiratkozás, a diszkont könyv- és folyóiratbörze mellett számos mellékelt program is csábította az olvasókat.

Szabó Szabolcs

Fotó: Zsedrovits Eniko

„Nézz utána, hogy minden napból, a legközönségesebb, sivár hétköznapokból is ünnepet csinálj, ha pillanatokra is. Egy jóindulatú szóval. Méltányos cselekedettel. Udvarias mozdulattal. Nem kell sok az emberi ünnephez. Minden napba belecsempészhetsz valamilyen varázsos elemet.”

Beiratkozók és hosszabbítók sora adott munkát szombaton a helyi könyvtárosoknak Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– e Márai Sándortól származó gondolat volt az idei országos könyvtári napok egyik fő üzenete. A népszerű országos programsorozat – amelyhez idén is gazdag kínálattal csatlakozott a helyi József Attila Könyvtár – két jelentős évforduló köré koncentrálódott. Egyrészt 30. születésnapját ünnepli az idei évben az Informatikai és Könyvtári Szövetség, illetve 15. alkalommal kerül(t) sor a könyvtári szakma legátfogóbb, legtöbb intézményt és résztvevőt megmozgató rendezvénysorozatára. A korábbi évek „könyvtári napjainak” hagyományát követve már csütörtöktől díjmentesen lehetett csatlakozni a könyvtár olvasóközösségéhez. A könyvtárosok elmondása szerint e lehetőségekkel leginkább szombaton délelőtt éltek az ifjú és korosabb olvasók, ám a délutáni órákban is szinte folyamatosan érkeztek a könyvbarátok. Az aulában is érdemes volt elidőzni, hiszen tartalmas és értékes folyóiratok, tudományos gyűjtések, szemlék és kötetek sokasága között böngészhetett az értő közönség – ezúttal valóban diszkont­áron.

Várostörténeti kvíz, amely könyvjutalommal zárult

Egész héten, így szombaton is szemlézhető volt egy korábban már bemutatott várostörténeti kiállítás, az „Ilyenek voltunk” amely a Pentelén és Sztálinvárosban a városalapítás éveiben megfordult írók, költők írásaiból szolgált remek válogatással. A bátrabbak várostörténeti kérdéssorokon is tesztelhették tudásukat – a helyesen válaszolók szerencsésebbjére könyvjutalom is várt. Szerény összegzőnket Máraival indítottuk és Esterházy Péter örökérvényű üzenetével zárjuk – szintén olvasható volt az ajándékként kapott ünnepi könyvjelzőkön: „Mert olvasni kell. Olvasás nélkül nem vagyok. Vagy nem én.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!