Vállalkozók vására a gasztronómia és a mai robotika jegyében

2019.04.08. 11:30

Látni kell az újdonságot, vagy végleg lemaradunk!

Negyedszer rendezték meg a Rácalmási Tavaszi Vásárt a Jankovich-kúriában a hét végén: ezúttal is nagy közönségsikerrel!

Pekarek János

A Vállalkozók Rácalmásért Egyesület szervezésében már negyedszer vehettek részt a helybeliek és a környék lakói azon a tavaszi vásáron, amelynek idén már másodízben volt témája a robotika. Nem véletlenül.

A magyarázat nem csak a tavalyi nagy sikerben rejlik (több mint ezren látogattak ki a rendezvényre, s az idén még ennél is többen voltak), hanem abban is, hogy a rendkívül éles piaci versenyben helytálló vállalkozók nagyon jól tudják: ha nem kísérik figyelemmel a legújabb és legfontosabb trendeket, akkor csak rosszul járhatnak. Nos, ez a robotika témája köré szervezett vásár megnyugtathatta őket: valóban a legidőszerűbb változásokhoz igazodnak.

A gyerekek rajzkiállításon mutatták meg, milyennek képzelik a jövőjüket. Pillanatkép a kiállításról, Szabó András fog kezet egy nyertessel Fotók: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Ez már a belépés pillanatában, sőt: még előbb nyilvánvalóvá vált, hiszen a kúria légterében távvezérlésű drónok röpködtek, a rendezvénytermek között a Star Warsból ismert R2D2 robot keltett feltűnést, és egyébként is: szinte minden standon vagy teremben látható volt legalább egy robotizált berendezés, 3D-s nyomtató, ismeretterjesztő film­vetítés, és még programozni is lehetett robotokat, laptopokon, gyerekeknek – mivel jobbára az ifjabb, sőt a legifjabb korosztály képviseltette magát a rendezvényen talán a legnagyobb számban, de mindenképpen a legnagyobb élvezettel. Ami nem meglepetés. Elvégre ez aztán valóban az ő jövőjük..

Egyelőre R2D2 a főszereplő, de a kisfi úból bármi lehet!

Szabó András, a rendezvényt szervező Vállalkozók Rácalmásért Egyesület elnöke lapunknak azt mondta: a rácalmási vállalkozóknak olyan kapcsolati tőkéjük van, hogy minden nehézség nélkül megrendezhették ezt az aktuális eredményeket illusztráló vásárt.

Mást ne mondjunk: a talán legnagyobb érdeklődéssel kísért előadást egy olyan fiatal tudós tartotta, aki az Egyesült Államoktól kezdve az Egyesült Királyságig elismert szakember. Zsedrovits Tamásnak hívják, rácalmási születésű. (Vele egy későbbi lapunkban olvashatnak interjút.) De bemutatták a Robin Heart sebészeti robotot Erőérzékelés a minimálisan invazív sebészetben címmel, bármit is jelentsen ez...

De a helyi vállalkozók a gasztronómiában is erősek, és ennek is kitűnő példáit adták a tavaszi vásáron.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!