Díszbemutató a könyvtárban

2018.11.14. 17:30

Ezzel a kötettel teljesül Schlitterné Nyuli Anna dédelgetett álma

November 22-én kezünkbe vehetjük a „Régi dunapentelei történetek” sorozat első és második részét. A díszbemutató helyszíne a József Attila Könyvtár, a köteteket méltatja Pálinkás Bertalan.

Szente Tünde

Amint arról már korábban hírt adtunk, Kemény Lajosné Borbála maga mögött tudva a Pentele Baráti Kör támogatását, kezébe vette Panni néni kézzel írott történeteit, és úgy döntött, lehetővé teszi, hogy minél többekhez eljussanak a benne foglaltak: – Dunapentelei születésű vagyok, ahogyan felmenőim is több mint kétszáz évre visszamenően. Régi vágyam, hogy nagynéném munkáját minden érdeklődővel megismertessem. A kézirata, ami hozzám került, unokaöcsém, Kiss Csaba, a húgaim, Schlitter Szandra, Bianka és az unokahúgaim becses öröksége. Hálás vagyok és köszönöm nekik, amiért lehetőséget kaptam tőlük, hogy e hagyatékot közkinccsé tegyem, így ismertetve elődeink életét másokkal is – írja a második kötet végén Kemény Lajosné.

Örömteli pillanatok az elkészült könyvvel a Rolling Nyomdában. A képen Kemény Lajosné felelős szerkesztő és Rozsnyai Zoltán nyomdavezető látható Fotó: a szerző

„Idősebb penteleiek elbeszéléseiből és a magam visszaemlékezéseiből írtam le ezeket a rövidebb-hosszabb történeteket nagy szeretettel a kedves Utódoknak. Megismerhetik belőle őseik életét, hogyan élt a nép régen Dunapentelén” – vetette papírra a kézirat bevezetőjében Schlitterné Nyuli Anna (született 1925. január 5-én), és még hozzátette: „1969-ben kezdtem írni”.

Jakóné Fekete Teréz így emlékezik vissza a kézirat szerzőjére: – Anna nagynéném már családanyaként és a korabeli óragyár dolgozójaként fogott kezébe egész életét megváltoztató, csodatevő tollat. Erre munkahelyi iskolájának magyar szakos tanára, Papp Sándor ösztönözte. Házi feladatait elolvasva, egyszer csak azt mondta neki: „Magának írnia kell!” Ezzel a tanítvány, az őstehetség lelkében felpattant egy zár, és az addig alatta szunnyadó érzések, emlékek, élmények a felszínre törtek, életre keltek. Kinyílt a szíve, és ez örömet, megnyugvást okozott neki. Ettől kezdve egymás után teltek be kockás füzetei, amelyekben megelevenedett a hajdan volt huszadik század eleji Dunapentele: utcái, lakói, közéleti eseményei, mindennapjai – a bölcsőtől a sírig. Önmaga erről így vall: – Leírtam Pentelét.

A Régi dunapentelei történetek első két kötetét november 22-én, 17 órai kezdettel mutatják be a szerkesztők a József Attila Könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!