A tulajdonos tájékoztatása szerint nem tudja ellátni a feladatát

2020.03.12. 14:00

Bezár a kulcsi Kistérségi Egészségügyi Központ?

A közösségi médiában március 10-én, kedden megjelent egy közlemény, miszerint a kulcsi Kistérségi Egészségügyi Központ 2020. május 31. napjáig nyújtja csak szolgáltatásait. Erről kérdeztük meg az illetékest, hiszen a központ esetleges nem léte a kulcsiak és a környező települések lakóit is érinti, egy térség egészségügyi ellátását befolyásoló tényező.

Török Tímea

Dr. Hőnigh Magdolna tulajdonos a Napfény 2001. Nonprofit Kft. részéről úgy fogalmazott, hogy ami elkezdődik, az néha véget is ér. A kulcsi Kistérségi Egészségügyi Központ lakossági igényeket felismerő újszerű kezdeményezésként jött létre. Feladatát húsz éven keresztül betöltötte, igyekezve színvonalas egészségügyi ellátást biztosítani a térség lakossága részére.

Az egész régióban népszerű volt a kulcsi Kistérségi Egészségügyi Központ korszerű és rugalmas szolgáltatásaival Fotó: Török Tímea/Dunaújvárosi Hírlap

A társadalombiztosítási finanszírozás soha nem fedezte a járóbeteg-szakellátás költségeit. A finanszírozási hiányt az egynapos sebészet nyeresége pótolta. Néhány éve azonban már a kórházak is felismerték az egynapos sebészetben rejlő lehetőségeket, és a finanszírozó is felszabadította részükre ennek az ellátásnak a korlátait, ösztönözve e tevékenységre.

Dr. Hőnigh Magdolna tulajdonos

Ezek az intézkedések csökkentették a kistérségi egészségügyi központok felé jelentkező igényeket. Méretünkből adódóan nem tudjuk beszerezni a legkorszerűbb gépeket és eszközöket, amelyek a kórházakban rendelkezésre állnak. A járóbeteg-szakellátás biztosítása pedig közösségi feladat – indokolt dr. Hőnigh Magdolna tulajdonos.

A tulajdonos elmondta, gondos mérlegelés után megállapította, hogy cégük betöltötte küldetését, azonban a megváltozott lehetőségek mellett a továbbiakban már nem tudja ellátni a feladatát. Ezért tájékoztatták a lakosságot, hogy a kulcsi Kistérségi Egészségügyi Központ 2020. május 31. napjáig nyújt szolgáltatást.

A társadalombiztosítás által finanszírozott járóbeteg-szakellátás feladatellátására az OEP fogja kijelölni az illetékes szolgáltatót – mondta el a tulajdonos.

Végezetül dr. Hőnigh Magdolna köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik a hosszú éveken át bizalommal fordultak a központ felé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!