Lezárult a konzorciumi kutatás, fejlesztés

2020.07.22. 07:00

A víztől hódíthatnak el hasznos építési telkeket

Lezárta kutatásfejlesztési projektjét az Amitis Mérnöki Kft., a Ferrobeton Zrt. és az FM Projekt Kft. alkotta konzorcium, amely 899,56 millió forint európai uniós támogatás segítségével a Széchenyi 2020 program keretében zajlott az elmúlt pár évben, „Moduláris jellegű úszómű technológia kutatása és fejlesztése” elnevezéssel. A záró eseményt tegnap délelőtt tartották a Ferrobeton dunaújvárosi telephelyén.

Balla Tibor

Fotó: LI

A moduláris jellegű úszómű lényegében nem kevesebbet jelent, mint hogy akár folyók vízfelületén is a szárazföldivel csaknem egyenértékű telkek nyerhetők, ugyanis a szabadalmi oltalmi eljárás alatt álló technológia olyan stabil szerkezetet eredményezett, amely akár könnyűszerkezetes épületek megvalósítását is lehetővé teszi az úszó telken.

Aki már járt a 24 x 24 méteres kísérleti úszó objektum felületén, megtapasztalhatta, hogy a víz sodrásából, mozgásából semmit nem érez

Az eseményen megjelent és szót is kért Kardos Gábor, az Amitis Kft. ügyvezetője és Dubróvszky Gábor, a Ferrobeton Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese, a harmadik konzorciumi tag, Korintus Balázs, az FM Projekt Kft. tulajdonosa nem tudott részt venni az eseményen. Kardos Gábor ismertette, hogy az elmúlt mintegy három esztendőben milyen szakaszokon ment át a kezdeményezés. Elmondta, hogy a projekt szakmai feladatai a következők voltak: – Úszómű-technológiai és alapanyag-technológiai ipari kutatás, a gyártáshoz és teszteléshez szükséges infrastruktúra kialakítása, a prototípus tervezése, gyártása és vízre juttatása, az úszómű hajózási kísérlet (súlyterhelési teszt, ami validálja a technológiát) végrehajtása, a kísérlet eredményeinek kiértékelése, a felépítmény technológiai ipari kutatása (elméleti kutatás, rendszertervezés), valamint a felépítmény prototípusának legyártása és tesztelése (anyag- és szerkezeti teszt).

Dubróvszky Gábor, a Ferrobeton Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese komoly lehetőséget lát benne

Az első fázisban született egy megvalósíthatósági tanulmány, amelyben megvizsgálták a lehetőségeket és a korlátokat, elkészült a tervezési módszertan és a koncepció terve. Ennek értékelésekor kiderült, hogy fejlesztési irányváltásra van szükség, ugyanis a vasbeton dobozok nagy szerkezeti magassága és túlzott merülése miatt nem valósítható meg az eredeti elképzelés szerint. Az új irány a hibridszerkezet volt, amely vasbeton gerendák és acél úszótestek kombinációjából jöhet létre. A második fázisban laboratóriumi kísérletek, kutatások folytak a betonanyaggal, a speciális kikötőelem-kapcsolattal. A fejlesztés egyik legfontosabb feladata az úszóművek anyagtechnológiájával, szerkezeti elemeivel, vízépítési és hajózási sajátosságaival összefüggő új tudásanyag megszerzése volt. Ezt követte a kifejlesztett rendszerelemek moduláris összekapcsolásának, kikötési módozatainak, és a sorozatgyártás optimális lehetőségeinek a megtalálása, az al- és felépítmény prototípusának megtervezése, legyártása és kísérleti tesztje, a helyszíni úszóműkísérlet, a modell- és valós viselkedés összehasonlítása. Ebben a többi között terhelési és nyú­lási mérések igazolták vissza a méretezési módszertant. Vizsgálták például az úszómű körüli áramlást, az úszómű–felépítmény kölcsönhatásait.

Kardos Gábor, az Amitis Kft. ügyvezetője elmondta, komoly próbáknak vetették alá a szerkezetet

A konzorciumon belül a feladatok megoszlása a következő volt. Amitis Kft.: A prototípus úszómű alépítményének kutatása, fejlesztése és a gyártmány tervezése, a kikötő infrastruktúrájának tervezése, engedélyezése és kiépítése, a kifejlesztett úszómű szerelése és úsztatása a teszt helyszínére, az úszómű tesztelés megtervezése, a teszt végrehajtása és értékelése, a moduláris úszómű tulajdonságaihoz alkalmazkodó felépítményi rendszer kifejlesztése, gyártása, szerelése és tesztelése. Ferrobeton Zrt.: Betontechnológiai kutatás és fejlesztés, közreműködés a feszített VB-beton-termékek tervezésében, az előregyártáshoz szükséges infrastruktúra kiépítése, szükséges eszközök beszerzése, a kifejlesztett úszómű-prototípus anyagának teljes körű gyártása, a legyártott elemek szerelési helyszínre szállítása. FM Projekt Kft.: Felépítményi kutatás és fejlesztés, a felépítmény-prototípus tervezése, gyártása, szerelése és tesztelése.

A tudományos kísérleteket végző Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem értékelése alapján a teszt sikeresen befejeződött, a modell validálása megtörtént, és alkalmas a kifejlesztett moduláris úszóműrendszer mérnöki szintű tervezésére. Megállapításuk szerint több méretezett, maximálisan 48 x 48 méteres alapterületű moduláris úszómű egymás mellé sorolható és megfelelő módon összekapcsolható, így nagyobb területű multifunkcionális tér hozható létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!