öv nélkül hordani a tunikát, nagy szégyennek számított

2019.09.16. 11:30

A harmadik római nap is nagy siker volt a kőtárban

Az Intercisa Múzeum szombaton a római kőtárban és romkertben római napot tartott. Az eseményen A halálba menők köszöntenek címmel a Familia Gladiatoria egyesület tartott bemutatókat, láthattuk a fellépéseiket.

Agárdy Csaba

2019.09.14.A halálba menők köszöntenek a Familia Gladiatoria gladiátor napja a római kőtárban Dunaújváros Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A Familia Gladitoriáról tudni érdemes, hogy 1986-ban alakította meg Vácon Weixelbaum János. Ez az egyesület volt az első a világon, amelyik az ókori gladiátorjátékok megszüntetése után újra felelevenítette ezeket a játékokat.

Farkas Lajostól, az Intercisa Múzeum igazgatójától megtudtuk, hogy harmadszor tartják meg a római napot a kőtárban, eső esetén sem maradt volna el a mostani sem, mivel akkor bevonultak volna a múzeumba.

Az igazgató elmondta, a programot úgy állították össze, hogy a nap folyamán bárki, bármikor be tudjon kapcsolódni az események forgatagába. Eseményből pedig volt bőven. A múzeum munkatársai egész nap kézműves-foglalkozásokat tartottak, a Familia Gladiatoria tagjaitól láthattunk áldozat-bemutatást, gladiátorjátékokat, különböző előadásokat. Divatbemutató is volt, ami érdekes módon a gyerekeknek (is) nagyon tetszett. Megismerhettük a tunikát, amiről kiderült, ha valakinek öv nélkül kellett hordania, az büntetés volt, azzal szégyenítették meg a tulajdonosát.

A köpeny fekete gyapjúból készült, és ujja csak a jobb kéznél volt. Kapucnival is rendelkezett, ezért esőkabátnak is minősült – impregnálás nélkül. Ezt a rómaiak úgy érték el, hogy a gyapjú szálait úgy képezték ki, hogy lecsorgott a köpenyről a víz. De nemcsak ruhaként, hanem takaróként is használták. Ennyit a rómaiak divatjáról.

Különben egész nap jöttek, mentek az emberek (általában családok) a kőkertben azért, hogy megtekintsék valamelyik előadást. Az idő kedvezett, így minden tervezett program megvalósult, a nap a záró áldozattal végződött kora este. Ekkor rövid ima volt, és tömjénfüsttel áldoztak az isteneknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!