kerek évforduló

2021.07.16. 17:30

90 éves lett Töpi bácsi, őt köszöntötték Kulcson

Dr. Schiefner Kálmán 1931. július 15-én született. A jeles napon az ünnepeltet otthonában a 90. születésnapja alkalmából köszöntötték csütörtökön Kulcs Község Önkormányzata nevében.

Török Tímea

Szépkorú jubileumi köszöntésére indult július 15-én délelőtt Jobb Gyula polgármester Oberrecht Tamás önkormányzati képviselő társaságában a kulcsi Deák Ferenc utcába.

Kormányrendelet ad lehetőséget arra, hogy 90, 95 és 100 éves kort megélt szépkorúakat jubileumi jutalomban részesítse az állam. Orbán Viktor miniszterelnök kézjegyével ellátott állami elismerés mellett a polgármester kulcsi kézműves ajándékkal kedveskedett Kálmán bácsinak, vagy, ahogy sokan ismerik Kulcson, Töpi bácsinak.

Dr. Schiefner Kálmánnak Jobb Gyula polgármester gratulál a neves évforduló alkalmából
Fotó: Szabóné Zsedrovtis Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Dr. Schiefner Kálmán az ­ELTE Természettudományi Karán biológia–kémia szakos középiskolai tanárként végzett, majd 1964-ben biológia szakon doktorált. Előbb Miskolcon, majd Budapesten dolgozott. A fővárosban 1957-től az Országos Közegészségügyi Intézetben tevékenykedett egészen 2014-ig, majd az Országos Környezetvédelmi Központ Intézeteinek környezetvédelmi tevékenységére kapott megbízást.

Főbb munkaterületei az ivóvíz, ásvány-, gyógyvíz, felszíni víz, szennyvíz-vizsgálatok, valamint a mikroszkópos vízbiológiai vizsgálatok bevezetése és széles körű alkalmazása a vízminőség megítélésében.

Tevékenysége során felismerte és felhívta a figyelmet az eutrófizáció következtében esetenként kialakuló algaprodukciók, kifejezetten a kék algák okozta közegészségügyi veszélyekre, a vízhasználat korlátozására, esetleges tiltására, a felszíni vízfelhasználás esetében a víztisztítási technológiák korszerűsítésére.

Töpi bácsi szerető családi körben, a felesége gratulációja közben

Vízbiológiai tesztmódszerek alkalmazását vezette be a különböző kommunális és ipari melléktermékek toxikus tulajdonságainak megítélésére, a veszélyes hulladékok minősítésére.

Több mint negyven éven keresztül vett részt a közegészségügyi ellenőrök, felügyelők képzésében. Számos publikáció fűződik a nevéhez, jó néhány állami közegészségügyi elismerés kitüntetettje.

Bár állandó lakcíme budapesti, de születése óta kötődik Kulcshoz. A családi nyaralóban minden évben nyaranta hosszabb-rövidebb időt tölt.

Dr. Schiefner Kálmánnak négy gyermeke született, sajnos ma már csak hárman köszönthetik édesapjukat a kerek évforduló alkalmából. Kálmán bácsi nyolc unokával dicsekedhet. Jelenlegi, harmadik feleségével, dr. Zsadon Ildikóval már húsz éve élnek szeretetben.

Töpi bácsi a pandémia alatt ideje nagy részét Kulcson töltötte az évszázados házikóban, amelyhez nyolcvanhat lépcső vezet fel az autóút szintjétől.

Kulcs polgármestere, Jobb Gyula az ünnepeltet köszöntő szavaiban kiemelte: rendkívül szerencsés polgármesternek érzi magát, amiért megadatik neki, hogy szépkorú embereket köszönthet Kulcson. Beszélt arról, hogy ámulattal csodálja azt a kitartást, tudást, életkedvet, ami tovább vitte az idős korosztály képviselőit az élet buktatóin. Ma­gánemberként is nagy tisztelettel adózik az időseknek, a kilenc évtizedet megélt Töpi bácsit ismerni nagy szerencséjének tartja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!