Vincze-Hajnal Blanka

2019.11.07. 07:00

Mi, tinédzserek és a mi táplálkozási problémáink

Tinédzserként tudom, milyen érzés este 11 órakor korgó gyomorral kimenni a konyhába, és egy királyi lakomát meghazudtoló gyertyafényes vacsorát – vagy reggelit? – rittyenteni magamnak. Bár nem ez az egyetlen probléma étkezési szokásaink terén…

Pannon Oktatási Központ

A számos, Kánaánnak beállított iskolai büfében a diákok – mint rovarok a fényre – már az első szünetben rárepülnek az édességekre, chipsekre. Ez nem lenne nagy probléma, ha a napi kis gumicukros zacskó mellé valami meleg, laktatóbb ételt is ennének az iskolában. Sokan egy szendviccsel és a büfékből származó „boldogsághormonokkal” élik túl a napot. Nem csoda, hogy alig tudják végigülni az órákat, ha a hasuk megállás nélkül jelez utánpótlásért. És ez nem feltétlenül a szülők hibája.

Kilométerekre az ideális alaktól

A kamaszkori étkezési problémáknak komoly pszichológiai háttere is lehet. Egy 2011-es cikk szerint hét lányból egynek volt valamilyen táplálkozási problémája. A megkérdezett lányok 36 százaléka túlsúlyosnak tartotta magát, 59 százalékuk pedig beismerte, hogy aktívan fogyókúrázik. A fiúknál más eredmények születtek, náluk kisebb arányban találkozunk evészavarral. Ők a lányoktól eltérő módon, a testük túlhajtásával akarják csökkenteni az elhízást.

A leggyakoribb evészavar az anorexia, amely tipikusan a 12–20 év közötti lányoknál alakul ki. Ezt gyakran a tinédzser eltorzult szépségideálja okozza: nem hasonlít az interneten látott, nádszálvékony derekú modellekre. De akár a túlzott teljesítménykényszer, a magas elvárások teljesítésére való késztetés is szerepet játszhat a táplálkozási problémák felszínre törésében. Minden felszedett kiló szorongással töltheti el a fiatalokat, ezért a normálistól eltérő táplálkozási magatartásminták (pl. önéheztetés, hashajtók indokolatlan használata, hánytatás) alakulhatnak ki.

Egy „Terülj, terülj, lunchbox” segítségünkre lehet, ha megéhezünk az iskolában

Véleményem szerint sok fiatal táplálkozik helytelenül, de talán ha több segítséget kapnának a megfelelő étkezési szokások kialakításához, a probléma csökkenthető lenne. Ezért támogatnám például az Angliában megszokottá vált lunchboxok (ebédes dobozok) népszerűsítését itt, Magyarországon is. Valószínűleg az is mérsékelné a táplálkozási zavarok kialakulását, ha a fiatalok nem követendő példákként tekintenének a közösségi médiában megjelenő modellekre. Inkább fogadjuk el önmagunkat és másokat is, egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb élet reményében.

Címkék#séta-pok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!