Hírek

2012.06.06. 06:36

Neve összeforrt Mórral

Mór - Német nyelvű misével, látványos táncgálával, svábbállal ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a Rozmaring nemzetiségi táncegyüttes. A szombati gálára tucatnyi csoport érkezett.

B. Kiss László

A Rozmaring táncegyüttes történetét az alapító Szatzkerné Ruff Angéla foglalta össze lapunknak. Eszerint az együttes egy pályázatnak köszönheti létrejöttét, melyet egy móri magánszemély hirdetett meg a sváb hagyományok ápolása céljából. Angéla  gimnáziumi tanítványaival nevezett és - nyert. Ebből a csapatból nőtte ki aztán magát a táncegyüttes, amelynek neve az évek során összeforrott Mórral.

Nevét egyébként  arról a növényről kapta, amelyet a kitelepített svábok is magukkal vittek, mert úgy tartják:  ha akárcsak egyetlen ágát leszúrják, az az új helyen is gyökeret ver. Úgy, mint annak idején a Móron letelepedett németek. A táncegyüttes sok föllépést, több külföldi vendégszereplést  tudhat maga mögött. Mind közül a legemlékezetesebb produkciójuk a 2003-ban színre vitt sváb lakodalmas, amelynek minden eleme  - a ruházattól az utolsó taktusig  - teljesen autentikus volt. 



A Rozmaring a  közelmúltban - mint az együttes vezetője fogalmaz - újjáalakult: azóta egyesületi formában működik.  A szombati jubileum alkalmával német nyelvű misét tartottak a Kapucinus templomban, majd a táncgála résztvevői átvonultak a Wekerle szabadidőközpontba. Ott aztán tucatnyi csoport lépett színpadra. Az estet svábbál zárta, ahol a dunaszentmiklósi Lausbuben együttes  húzta a talpalávalót. A Rozmaring együttesnek jelenleg is több külföldi meghívása van, bárcsak pénzük is volna hozzá!

A móri táncosokat legközelebb másfél hét múlva, a pusztavámi falunapon lehet megcsodálni.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!