Az átgondolatlan szemétégetéstől a zöld energiáig

2024.05.10. 19:57

Fucskó Gergő: Rácalmás megérdemli a fiatalos lendületet

Fucskó Gergő: Célunk, hogy Rácalmás kulturális, környezeti és gazdasági adottságait maximálisan kihasználva valódi 21. századi települést építsünk.

Fekete Györgyi

Rácalmás jó úton jár, de még van feladat bőven

Forrás: PM

Fucskó Gergő olyan családapa, aki a családja mellett rajongásig szereti a munkáját is, olyannyira, hogy hisz abban, hogy amikor a gyermeke jövőjét álmodja meg, akkor egy tisztább, fenntarthatóbb, élhetőbb település lesz ennek a helyszíne.

Villamosipari és energiamegújulás terén szerzett szakmai tudásomat felhasználva szeretnék hozzájárulni a város energetikai infrastruktúrájának fejlődéséhez, annak érdekében, hogy mindannyiunknak egy élhetőbb, szebb, zöldebb jövőt biztosítsunk. 

Szakmája az elektromosság, hogyan kapcsolódik ez az elektromobilitáshoz, és a zöld energiához? 

– Erősáramú elektronikai technikus, villanyszerelő, villamos biztonságtechnikai felülvizsgáló, valamint tűzvédelmi- és munkavédelmi előadó végzettségem van. 1994 óta élek Rácalmáson a családommal. Karrieremet egy dunaújvárosi építőipari nagyvállalatnál kezdtem, ahol társas- és irodaházak generálkivitelezési projektjeiben vettem részt. Dolgoztam többek között a rácalmási székhelyű Hankook Tire zöldmezős beruházásán, valamint Dunaújváros Római városrészének rekonstrukciós munkálatain is. Míg korábban a jelent, úgy most a jövőt építem, ugyanis jelenleg a magyar elektromobilitási piacot meghatározó szereplőnél dolgozom mint projekt koordinátor. Az elektromosság elválaszthatatlanul kapcsolódik az elektromobilitáshoz, hiszen  az elektromobilitás az egyéni mobilitás azon formája, amikor az autók az energiát teljes egészében vagy részben elektromosságból nyerik.  Munkám során azon dolgozom, hogy hazánkban minél több elektromos töltőbázis álljon rendelkezésre a környezettudatos gépjármű használók részére. A fenntarthatóság szempontjából rendkívül fontos, hogy mind az egyének, mind a közületek egyre nagyobb arányban használjanak megújuló, zöld energiát. Az elmúlt években ezen a területen a gyakorlatban szereztem meg a szaktudásomat.

Miért tartja mindezeket fontosnak egy település számára?

– Hiszem, hogy az energiahatékonyság témaköre a következő évtizedekben kiemelt fontosságúvá válik, a nagyvilágban és szűkebb környezetünkben egyaránt. Zöld programunknak része a  település fásítás és az energiahatékonyság javítása. Rácalmás nagyon jó irányba halad a megújuló energiaforrások használata terén, azonban van még tér a fejlődésre.

Mi motiválta, hogy csatlakozzon a Fidesz rácalmási szervezetéhez?

– 2023-ban csatlakoztam azzal a céllal, hogy segítsek a helyi közélet megújításában és a település lakóközössége környezettudatosságának formálásában. Képviselő-jelölt társaimmal, Kiss Andrással és Piros Mariannal közös célunk, hogy Rácalmás kulturális, környezeti és gazdasági adottságait maximálisan kihasználva valódi 21. századi települést építsünk.

Milyen lenne az Ön 21. századi Rácalmása? Hogyan szeretné javítani a helyi közösség életminőségét?

– Az itt lakók életminőségének javulásához elengedhetetlen az átgondolatlan szemétégetés felszámolása mellett a megújuló energiaforrások eddiginél nagyobb arányú felhasználása és energiahatékonysági beruházások előtérbe helyezése. Villamosipari és energiamegújulás terén szerzett szakmai tudásomat felhasználva szeretnék hozzájárulni a város energetikai infrastruktúrájának fejlődéséhez, annak érdekében, hogy mindannyiunknak egy élhetőbb, szebb, zöldebb jövőt biztosítsunk. 

Fucskó Gergő

Milyen konkrét tervei vannak Rácalmás energetikai infrastruktúrájának fejlesztésére?

– Célkitűzéseink között szerepel a meglévő napelem parkok bővítése. Ezen kívül olyan energiatározók, akupakok létesítése, melyekkel képesek leszünk a tisztán napenergiával megtermelt, de fel nem használt zöld villamos energia tárolására.  Az így eltárolt energiát felhasználhatjuk a későbbiekben, amikor nincs lehetőség energia termelésre (pl. éjszaka), illetve felhasználhatjuk olyan feladatok ellátásra, mint például a közvilágítás. A közvilágítás fejlesztése és bővítése is időszerű, a lámpatestek korszerűsítése a felhasznált energia csökkenését eredményezheti, a fényszennyezés csökken, az új lámpatestek használatba állítása pedig a lakossági biztonság érzetét javítja.  A közintézmények fűtéskorszerűsítését is tervezzük, kiváló hatásfokú környezettudatos megoldás erre a geotermikus fűtés. Az ehhez használatos hőszivattyú üzemeltetéséhez napelemes rendszert használva akár nullázhatjuk a rezsiköltséget.  Ha csökken a település rezsiköltsége, a felszabaduló pénzt költhetjük akár a térfigyelő kamerarendszer bővítésére vagy a szociális ellátások javítására.

Számos közösségépítő és -fejlesztő programban vett részt. Miért tartotta ezeket fontosnak, s milyen tapasztalatokat szerzett általa? 

– A mai rohanó világban nagyon nehéz olyan alkalmat találni, ahol megállhatunk, találkozhatunk és kulturált körülmények között szórakozhatunk. Az elmúlt években számtalan közösségi esemény, koncert és más szabadtéri program szervezésben és lebonyolításában vettem részt, mely teret és lehetőséget adott a színvonalas kikapcsolódásra. Tapasztalatom szerint igény van ilyen rendezvényekre, mind a fiatalok, mind a régebb óta fiatal generáció tagjai részéről, a produkciók magas színvonala pedig megköveteli a kifogástalan műszaki előkészítést és lebonyolítást. Számomra tehát a személyes kapcsolataim bővülése mellett a szakmai tudásom folyamatos fejlesztését is eredményezte a közösségépítő rendezvényeken való részvételem.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában