2024.05.10. 17:27
Zöldbabot, zöldborsót, spenótot a fazékba!
Véget ért a tél, a tavasz hűvösebb időszaka, és ez meglátszik a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon is.
Tavaszi zöldségek kavalkádja a dunaújvárosi piacon
Fotó: Laczkó Izabella
Ahogy belépünk, szembeötlik az eper sokasága. Jóformán már csak magyar, és ami a legfontosabb, egyre több szabadföldit láthatunk a standokon. Az árak abszolút elfogadhatóak, igen csinos, jó illatú és finom eper kilója már ezernyolcszáz forintért az asztalunkra kerülhet.
Azonban írásunkban arra szeretnénk koncentrálni, hogy hátrahagyhatjuk a spájzot, nem kell télire eltett lecsót, vagy főzeléknek való zöldséget keresgélnünk, mert a piacra megjött a primőr. Nem olcsó mulatság most főzeléket készíteni, de biztos jól esne már egy „igazi” zöldbabból egy jó adag ebédre.
Nézzük az árakat! A sóska és a spenót 1000 és 1200 forint között mozog, vagyis ennyit kérnek a gazdák egy-egy kilogrammért. De csomagolva már 300 forintért is hozzájuthatunk egy adag sóskához, illetve spenóthoz.
A gyönyörű szép brokkoli kilója 1190 volt.
A már említett zöldbabért 1800 forintot kellett áldoznunk, a borsóért 1500-tól 2700-ig. Ha azt nézzük, hogy a fejtés után mekkora a zöldborsó esetében a veszteségünk, rendesen zsebbe kell nyúlni ahhoz, hogy egy zöldborsós ételt összedobjunk. De ha már áldozunk, akkor legalább legyen remek a főztünk. Ehhez Hargitai György mesterszakácsot hívtuk segítségül: íme a receptletoltes.hu főszerkesztőjének ajánlása, ami nem más, mint egy zöldborsós pulykaragu.
Hozzávalók: 1 vöröshagyma, olaj, 50 dkg pulykamellfilé, 30 dkg zöldborsó, 1 evőkanál pirospaprika, só, bors, csípős paprikadarálék, 1 evőkanál finomliszt.
A hagymát finomra vágjuk, az olajon megdinszteljük. A pulykamellet kétcentis kockákra vágjuk, a hagymára dobjuk, és nagy lángon fehéredésig pirítjuk. Ezután a zöldborsót hozzászórjuk az ételhez. A pirospaprikával meghintjük, megsózzuk, borssal és a paprikakrémmel tüzesítjük. Ezután vizet öntünk rá, nehogy megégjen a paprika, és lefödve, kis lángon tíz-tizenkét perc alatt puhára pároljuk. Végül a lisztet vízzel simára keverjük, és a borsós pulykaragu levét ezzel besűrítjük. Petrezselymes rizzsel tálaljuk.