És, ami egy kalácssütés mögött van…

2024.03.28. 20:00

Hogy kerül az igazgató a konyhába? - Videóval

Beszélgetés a húsvéti édes és sós kalács receptjéről Magyar Andrással, a DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola igazgatójával.

Fekete Györgyi

- Otthon csak kuktaként. Kisebb konyhai műveleteket bíz csak rám a feleségem- magyarázza Magyar András, a DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola igazgatója.

- Ez nemcsak arról szól, hogy ő sokkal ügyesebb ezen a téren nálam, hanem a konyhán keresztül lehet bemenni a kamrába, az pedig mostanában tiltott terület számomra. De itt az iskolában más a helyzet. Most volt nálunk a Húsvét, tavasz, költészet című témahét, amelyben számos érdekes program szerepelt. A projekt egyik eleme a kalácssütés is volt. Ez utóbbit most megtanulhattam az egyik diákunktól. Természetesen a kevésbé esztétikus kalács lett az enyém. De mint mindenben, itt is úgy vélem, hogy nem a külsőségek, hanem az eredmények a lényegesek.

- Ez a konyha azért egészen más, mint otthon. Nagy gépekkel dolgoznak itt a diákok...

- A megújult szakképzésben már a 9. osztály végén egy ágazati alapvizsgát kell tenni a gyerekeknek. Először mi is nagyon féltünk, hogy mi lesz majd a 15 éves gyerekekkel ilyen nagy ipari berendezések között. De mint láthatják, nagyon szépen teljesítenek. Nemcsak a mi konyhánkban, hanem még nemzetközi megmérettetéseken is.

- Ahogy olvastuk a közösségi oldalán a közelmúltban is szép sikereket is értek el…

- Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a vendéglátós tanulóink vállalták, hogy megmérettetik magukat a Kecskeméti SZC Széchenyi István Technikum jubileumi gasztronómiai versenyén. Cukrász kategóriában Paksi Viktória 12. F osztályos tanuló képviselte iskolánkat. 

 

A Viki és oktatója, Bedő Andrea által megálmodott vaníliás-kumkvat monodesszert, mandarinzselé ostyadekorációval, belgacsoki-ganache zselégolyóval tökéletesen megmutatta, hogy a cukrászat igazi művészet. A 12.-es vendégtéri szaktechnikusok közül Jelinek Jade és Kocsis Boglárka is bebizonyította, hogy komoly szakmai tudást szerzett intézményünkben. A feladatuk igen összetett volt: a koktélkészítés és a dekantálás mellett tökéletes latte art-ot kellett kreálniuk. A felkészülésüket Bíró-Budai Ildikó és Sass Imre segítette.

És végül, de nem utolsósorban Száraz Alexa (3/11. B) és Bara Norbert (10. F) szakács tanulók Kelemen Zsolt tanár úr irányítása alatt egy ezüstérmes ételsort alkottak meg a kötelező főelem, a kacsa felhasználásával. A rosé kacsamell, karfiol-és lilakáposzta-krém, medvehagymamajonéz, lilahagymás-káposzta jus, sós mille-feuille nemcsak csodásan hangzik, de mennyei ízekkel bírt, így zsűri a második legjobbnak ítélte. Nagyon büszke vagyok arra, hogy ilyen kollégákkal és diákokkal dolgozhatok együtt. 

Magyar András kalácsa (Bedő Andrea receptje alapján) :

A kalács hozzávalóinak szerencsés, ha azonos a hőmérséklete. Tehát legyen szoba-hőmérsékletű a liszt a tojás és a vaj is. Először a langyos cukros tejben futtassuk fel az élesztőt. Majd mikor szépen megdagadt, dolgozzuk össze jó alaposan a többi hozzávalóval. Már csak türelmesnek kell lennünk, amíg szépen megkel a tészta, ez egy bő óra. Ne pihenjen huzatos és hideg helyen, ha szépen kelt süteményt szeretnénk, s ezt követően jöhet a nyújtás és a fonás. Újabb pihentetést követően megkenjük felvert tojással már a sütőlapon, s tehetjük is az előmelegített sütőbe.

 


Receptek

Fonott kalács
550 g liszt
½ tk só
25 g élesztő
100 ml tej
150 ml tejszín 
3 ek cukor
50 g olvasztott vaj
2 tojás
1 citrom reszelt héja 
200 fokon 35 perc 

Fonott kalács sós
1 dl víz
1,5 dl tej
15 g élesztő
1 tojás
550 g liszt
25 g cukor
8 g só
120 g puha vaj
200 fokon 35 perc 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában