„A gyerekekért érdemes, hisz ők az élet értelmei”

2022.03.31. 07:00

Több mint 1,5 milliárdból kezdődik meg a kulcsi iskola felújítása

Magyarország Kormánya március 28-án hozott rendelete értelmében több mint 1,5 milliárd forintos nemzeti támogatásból újul meg és bővül ki a kulcsi Fekete István Általános Iskola. A részletekről március 30-án, szerdán sajtótájékoztató keretében számolt be az iskola udvarán a kulcsi gyerekek és tanáraik gyűrűjében Jobb Gyula, Kulcs település polgármestere, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Mészáros Lajos országgyűlésiképviselő-jelölt, Szilágyiné Németh Sarolta, a Dunaújvárosi Tankerületi Központ igazgatója és Schinogl Ferenc iskolaigazgató.

Török Tímea

Fotó: LI

Kulcs - A kormányzat döntéséről iskolakezdés előtt, szerdán reggel 7 óra 30 perkor tájékoztatták az iskola udvarán a diák- és pedagógusközösséget, valamint a közvéleményt a megjelent vezetők. 
Az eseményen dr. Molnár Krisztián elmondta, hogy nagy örömmel érkezett Kulcsra, mert jó érzés ennyi mosolygós magyar gyermeket látni. A mai nap legfontosabb témájaként azt a jó hírt határozta meg a közgyűlés elnöke, hogy Magyarország Kormánya több mint 1,5 milliárd forint támogatást biztosított Kulcsnak, hogy a tankerületen keresztül felújítsa és kibővítse az oktatási intézményét. Az elnök kifejtette, hogy Jobb Gyula polgármesterrel történt egyeztetésük során arra a konklúzióra jutottak, hogy a kiemelt összegű – a település éves költségvetésének háromszorosa – támogatás reményeik szerint hosszú távra fogja megoldani a kulcsi gyermekek és pedagógusok elhelyezését, illő körülmények között. Végül dr. Molnár Krisztián köszönetet mondott a kormánynak a támogatásért és a pedagógusoknak a munkájukért, majd átadta a szót a fideszes ország­gyűlésiképviselő-jelöltnek. 

A tanulólétszám folyamatosan növekszik, jelenleg 211-en járnak a kulcsi iskolába

Dr. Mészáros Lajos a gyermekekhez fordult, hiszen mint elmondta, ők az élet értelmei, az egész értük van. Hangsúlyozta, hogy nagy örömmel vette tudomásul, hogy a lakosság arányát tekintve ilyen nagy összegű támogatás érkezett Kulcsra. A cél nagyon nemes, hiszen a kormányzat fontos elhatározása, hogy a népesedési politikában eredményeket érjenek el, a gyerekek számának növekedése a legfontosabb cél. Nagy örömét fejezte ki, hogy Kulcson ilyen sok gyerek van. Gratulált a településnek az eredményhez és a beruházáshoz is. Mint hangsúlyozta, biztos benne, hogy ez a pénz jó helyre kerül és a gyerekek nagy hasznát látják majd. 
Szilágyiné Németh Sarolta tankerületi igazgató szintén elsősorban a gyerekekhez fordult. Elmondta, hogy már a tankerület 2017-es létrejöttét követően beszéltek Jobb Gyula polgármesterrel, hogy szükséges az oktatási intézmény bővítése, mert a gyerekeknek jobb lehetőségekre van szükségük a tanuláshoz és a közösségi élethez. Hiszen a tanulólétszám folyamatosan növekszik, jelenleg 211-en járnak a kulcsi iskolába. Majd 2020. 10. 20-án a beruházás kezdetét vette, és a jogerős építési engedély, a kiviteli tervek elkészítése, majd a közbeszerzés lebonyolítása után idén február 22-én a közbeszerzési eredményhirdetésre is sor kerülhetett. 

– Ha elkészül az új iskola, egy épület lesz ebből a sok épületből. 16 terem lesz az iskolában, évfolyamonként 2-2 terem áll majd a tanulók rendelkezésére. Lesz lehetőség csoportbontásra, lesz természettudományos és informatikai terem is, melegítőkonyha, étkező, igazgatói és tanári iroda, tornaterem öltözőkkel és tanári öltözőkkel, lesz új könyvtár – sorolta az igazgató asszony. – Kívánom, hogy türelmesek és szorgalmasak legyetek, hogy a következő év szeptemberében birtokba vehessétek a szép új iskolát – mondta el a tankerületi vezető. 
A sajtótájékoztató végén megkérdeztük a település polgármesterét, Jobb Gyulát is, aki elmondta, hogy az iskola felújítása régen várt örömhír a kulcsiaknak. Az intézmény bővítése nyáron, a szünidő megkezdésével elindulhat, és a munkák várhatóan 18 hónapig fognak tartani. Végül köszönetét fejezte ki Magyarország Kormányának, és minden közreműködőnek, hogy a kulcsi gyermekeket színvonalas, gyermekbarát környezetben tudják majd oktatni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában