bor- és szőlővigalom Mezőfalván

2020.09.21. 09:00

Sváb zenés délutánná alakult a szüreti mulatság

Szeptember 12-én, szombaton délután rendhagyó módon ünnepelték a szőlőtermés és a bor ünnepét Mezőfalván, mivel a pandémiás helyzet miatt szüreti felvonulást ezúttal nem tarthattak a szervezők.

Horváth László

Kisebb létszámú bálra azonban lehetőséget kaptak, így a település alapításában igencsak szorgosan résztvevő svábok mai leszármazottjai zenés délutánon elevenítették fel a régi báli hagyományokat. A rendezvényről a fő szervező Mezőfalvai Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője, Molnárné Tropper Mária beszélt lapunknak.

A zenés délutánon egy rövid táncbemutatót láthattak

– Sváb partinak is nevezhetjük az idei bálunkat. Sajnos a vírushelyzet miatt az idén egyetlen programunkat sem tudtuk lebonyolítani, hiszen áprilisban lett volna esedékes a német nemzetiségi nap és bál, ezért gondoltuk, hogy talán a szüreti mulatságot egy kisebb létszámmal megrendezhetjük.

A mezőfalvi németek nagyon összetartó nemzetiség. Őrzik, ápolják mezőfalvi hagyományaikat Fotó: Horváth László/Dunaújvárosi Hírlap

A tánccsoportunk hozzátartozóival, valamint a velünk kapcsolatban álló német nemzetiségi csoportok képviselőivel töltöttük fel a rendelkezésünkre álló nagyjából negyvenfős keretet. A sváb zenés délutánon egy rövid táncbemutatót láthattak a résztvevők, a folytatásban pedig az Schwowischi Buam zenekar fújta a talp alá valót. Ők nagyon híresek, sokan szeretik a játékukat, így még Taksonyból is érkeztek hozzánk vendégségbe, akik elkísérték a zenekart. A program különlegessége még, hogy ötéves fennállását ünnepli a Mezőfalvi Német Tánccsoport, amit nagyszabású tánctalálkozóval tettünk volna még ünnepélyesebbé. Sajnos az ismert okok miatt ez sem lehetséges. Ezért a mostani bál, a meghívott vendégeinkkel szolgálja ehhez is a megfelelő hangulatot és keretet.

Reméljük, jövőre bepótolhatjuk az elmaradt programjainkat – zárta rövid ismertetőjét Molnárné Troppert Mária.

A rendezvény alkalmával megtudtuk még, hogy a német nemzetiségi vezetők terveiben szerepel visszatérni a régi sváb báli hagyományokhoz, amelyet a búcsú idején tartottak a faluban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!